Woman Sliced Leeks

Pórková polévka zasytí a podpoří hubnutí. Obsažené vitamíny posílí imunitu a zdraví srdce

Nenápadná zelenina s pozitivními účinky na zdraví, to je pórek. Zvýrazňuje chuť pokrmů a dává jim jedinečnou vůni. Hlavní roli hraje v pórkové polévce. Víte, že ji používají francouzské ženy jako prostředek na hubnutí?

Přínos pórku

Pórek je bohatý na betakaroten, který tělo přemění na vitamín A důležitý pro zrak, imunitní funkce a reprodukci. Zároveň je dobrým zdrojem vitamínu K, nezbytného pro srážení krve a zdraví srdce, a manganu, jenž snižuje příznaky premenstruačního syndromu (PMS) a podporuje činnost štítné žlázy.

Mohlo by vás zajímat:  Cibule tvoří základ mnoha receptů, kromě typické chuti ovšem prospěje i jinak
Zdroj obrázku: Freepik

Tajemství štíhlé postavy

Ve 100 g vařeného pórku najdeme pouze 31 kalorií. 83 % hmotnosti pórku tvoří voda a vysoký obsah vlákniny zvyšuje pocit sytosti po jídle, je tedy ideální zeleninou na hubnutí. Popularitu pórkové polévky podpořil bestseller „Francouzské ženy netloustnou: Tajemství jídla pro potěšení“ spisovatelky Mireille Guilianové, ve kterém hrdinka zhubla díky pórkové polévce. Pro přípravu čtyř porcí potřebujete:

  • 1 lžíci olivového oleje,
  • 2 velké pórky (bílou a světle zelenou část),
  • 2 nasekané střední stonky celeru,
  • 4 stroužky česneku,
  • 1 lžičku tymiánu,
  • 1 lžičku soli,
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře,
  • 1/2 kg oloupaných a na kostičky nakrájených brambor (nejlepší je odrůda Yukon Gold),
  • 6 šálků zeleninového vývaru,
  • 1 bobkový list,
  • 1/2 šálku mletých kešu oříšků,
  • šálek vody.
Mohlo by vás zajímat:  Špetka do hrnku a nadváha je pryč! Skořice s kávou pomůžou nejen s kily navíc

Podélně rozřízněte pórky na polovinu a opláchněte. Zahřejte olivový olej v hrnci na středním ohni. Pórek a celer osmažte doměkka (cca 6–7 minut, zelenina nesmí zhnědnout). Přidejte nakrájený česnek, tymián, sůl a pepř a vařte další 1–2 minuty za stálého míchání. Přidejte nakrájené brambory, zeleninový vývar a bobkový list, přiveďte k mírnému varu. Snižte teplotu a vařte, dokud brambory nezměknou. Kešu oříšky rozmixujte s vodou na krém. Vyjměte bobkový list, polévku rozmixujte a promíchejte s krémem z kešu ořechů. Vařte ještě několik minut a případně dochuťte solí a pepřem.

Zdroj: https://www.onceuponachef.com/recipes/potato-leek-soup.html
Přidat na Seznam.cz