Podzimní čas patří také šípkům. Jejich zásoba je tou nejlepší prevencí před nachlazením

Podzim je tu a s ním i červené bobulky šípku. Až se příště půjdete projít, nezapomeňte si ty nejkrásnější natrhat do zásoby. Mít doma uskladněné šípky se totiž opravdu vyplatí. Na to, jak jsou malé, přetékají vitaminy a dalšími cennými látkami pro lidské tělo. K čemu všemu vám budou sušené šípky v pozdním podzimu a zimě užitečné? To vám prozradíme v tomto článku, mají mnoho cenných vlastností, o kterých je dobré vědět.

Pozitivní vlastnosti šípků

I něco tak malého, jako je jeden obyčejný šípek, může pro lidské tělo udělat opravdu hodně. Právě šípky obsahují obrovské množství cenných látek. Najdeme v nich mnoho vitaminů, zejména pak vitaminy A, B, C, E a K, které jsou pro tělo velmi důležitými zdroji. Zejména vitamin C je pro nás všechny velmi důležitý v sezóně různých nemocí, neboť podporuje sílu naší imunity. Kromě vitaminů obsahují šípky také mnoho dalších cenných látek, mezi které patří antioxidanty, jejichž úkolem je očišťování těla od nebezpečných toxinů, a také látky napomáhající hojení drobných ran, ale mohou vám pomoci také se zánětlivými nemocemi a bolestmi v krku. Kromě toho se šípky také hojně používají v kosmetice, neboť působí blahodárně na citlivou pokožku a pokožku se sklony k akné.

 

Zdroj obrázku: Pixabay

Čaj z šípkových květů

K dosažení všech těchto pozitivních vlastností šípku nemusíte vytvářet žádné tinktury, masti, oleje a další na přípravu složité přípravky. Jediné, co vám postačí, je připravit si šípkový čaj. Vhoďte 8–10 šípků do hrníčku a zalijte je vroucí vodou. Poprvé nechte louhovat 15 min pod pokličkou a čaj vypijte ještě teplý. Šípky nevyhazujte, budou se vám hodit pro další přípravu čaje. Čím víckrát je budete louhovat, tím lepší budou mít chuť. Jedny šípky se dají použít opravdu mnohokrát, aniž by ztratily na své kvalitě.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/rose-hips
Přidat na Seznam.cz