Food Storage Pantry Woman Holding Jar Buckwheat Hand Pantry Interior Wooden Shelf With Food Cans Kitchen Utensils

Plýtvání jídllem vyřeší správné uskladnění potravin. V lednici i spíži má vše své místo

Skladování potravin je téma, které řeší mnoho domácností. Nesprávným umístěním potravin v lednici nebo ve spíži totiž vznikají velké škody. Plýtvání potravinami je dnes velký problém. Mnozí si ani neuvědomují, že na některých místech planety nemají co jíst, zatímco oni denně vyhodí několik kilogramů jídla. Jak potraviny správně skladovat a kolik toho kupovat, abychom všechno stihli sníst?

V lednici musí mít každá potravina své místo

Aby potraviny vydržely delší dobu čerstvé, musíte jim v lednici vyhradit své místo. Horní poličky jsou určené pro mléčné výrobky a patří sem jogurty, kefír nebo máslo s mlékem. Je tam vyšší teplota, která pomáhá k tomu, aby byly výrobky plné okyselujících bakterií. V horní části můžete mít i marmelády. Prostřední police jsou pak vhodné na sýry, uzeniny nebo jiné zpracované potraviny, jako je třeba hotová omáčka nebo domácí vývar.

Mohlo by vás zajímat:  Hnojivo z kvasnic podpoří rostliny přírodní cestou a hotové je během chvíle

Na poličky dole pak dejte nejen maso a ryby, ale patří sem také zelenina, která se většinou nachází v zásuvkách. Je to prostor, ve kterém zelenina a některé druhy ovoce vydrží delší dobu čerstvé. Do dveří chladničky pak můžete umístit vejce nebo konzervy. Většina lidí má ve dveřích otevřené mléko. Tím, jak se lednice často otevírá, ale vznikají teplotní rozdíly, proto mléko spotřebujte co nejrychleji.

Zdroj obrázku: Freepik

Ovlivňuje čerstvost potravin obal?

V čem je dobré potraviny skladovat? Potraviny často koupíme ve vakuovém obalu. Pokud doma vaříte, budete mít polévku nebo maso v hrnci či pekáči. Pořiďte hlavně skleněné nádoby, které jsou sice dražší než ty plastové, ale o mnoho více vydrží. Navíc se do potravin nedostanou žádné látky, které by mohly ovlivnit chuť nebo vůni potravin. Sypké produkty, které máte ve spíži, můžete přesypat do porcelánových nádob.

Mohlo by vás zajímat:  Jarní detox ocení i naše pleť. Lněná maska ji rozzáří a zbaví nepříjemného akné

Pokud budete potraviny dávat do nádob, které nejsou průhledné, nezapomeňte si je označit, abyste danou surovinu snadno našli. Skleněné misky s plastovým víčkem jsou ale nejoblíbenější, protože vidíte, co v nich je, navíc se také dobře myjí a vydrží dlouhou dobu. V obchodech ale najdete také misky nebo síťky na ovoce a jiné potraviny.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327325
Přidat na Seznam.cz