Tomatoes 3580521 1280

Plesnivé rajče nemusí skončit v koši. Snadno z něj vypěstujete nový rajčatový keřík

Když se na zelenině nebo ovoci objeví plíseň, většina z nás s nimi ihned zamíří k odpadkovému koši. A opodstatněně, protože plíseň, ač viditelná hlavně zvenčí, napadá celý produkt a je jedovatá. Existuje však snadný způsob, jak dát plesnivé zelenině druhý život – příkladem je třeba rajče, které se nám může ještě hodit.

Plíseň je nebezpečná

Plíseň je specifický druh houby, který se u nás vyskytuje poměrně často. Vyvíjí se ve formě vláknitých hyf a vylučuje nebezpečné mykotoxiny, které usnadňují jejich šíření a fixaci v substrátu. Když se objeví na zelenině nebo ovoci, je to známka toho, že konzumace už není bezpečná. A proto většina z nás takové potraviny vyhazuje rovnou do odpadků. Nemusí tomu tak ale být, protože mohou být stále užitečné.

Mohlo by vás zajímat:  Komáry nejlépe odeženou přírodní prostředky, vyrobte si vlastní repelent podle oblíbené vůně

Plesnivé rajče nemusí končit v popelnici, můžeme mu úspěšně dopřát ještě druhý život a v souladu s myšlenkou zero waste ho použít třeba jako hnojivo pro rostliny. Stačí vložit dužinu se slupkou do nádoby, kam můžete vhodit i další zbytky jídla vhodné ke kompostování. Semínka rajčat lze také zasadit do květináče, po nějaké době z nich vyroste nový krásný keř s vlastními zdravými plody.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak vypěstovat nové keře?

Plesnivé rajče získá šanci na druhý život, pokud ho nakrájíme na plátky a kousky a tyto části vložíme do květináče. Květináč je třeba udržovat v teple, nejlépe doma na parapetu na přímém slunci. Když rostlina povyroste a stonek zesílí, přesadíme sazenici do země nebo do truhlíku, který umístíme na balkon – ovšem za předpokladu, že je teplo a teplota neklesá pod 15 stupňů.

Mohlo by vás zajímat:  Nedovolte, aby se z vašeho domova stalo mraveniště. Malý hmyz vyžene generacemi osvědčená metoda

Plesnivé plody bychom ovšem nikdy neměli konzumovat. Jednorázové požití vyvolá akutní zažívací obtíže, na které lze užít živočišné uhlí, zatímco opakovaná a častá konzumace už bude mít závažnější následky. Může dokonce zapříčinit vznik nádorového onemocnění. Mykotoxiny poškozují játra, ledviny, krvetvorbu a imunitní systém.

Zdroj: https://www.growveg.com/guides/8-tips-for-growing-tomatoes-from-seed/
Přidat na Seznam.cz