Patizony a jak je pěstovat a využít
Nejen zahrady samotné, ale také kuchařské knihy ovládly v minulých letech dýně, které se i u nás těší nebývalé oblibě.
Ne každý však ví, že mezi kultivary dýně patří i patizony. Dříve jsme je znali téměř výlučně jen v bílém provedení, ale pěstují se i žluté a zelené odrůdy.
Pokud jde o rostlinu, od dýně se prakticky neliší. Tvoří keř se žlutými květy, které se na jeden den otvírají, a výhodou je, že na každém keři jsou vždy zastoupena obě pohlaví květů, takže opylení je zaručeno i tehdy, pokud máte jen jediný keř.
Pokud jde o plod patizonu, typický je pro něj tvar disku a také zvlněný okraj.
Způsoby pěstování
Pokud jde o způsoby pěstování patizonu, jsou možné oba, tedy
- výsev do půdy, kdy je třeba semena vysít koncem dubna do hloubky přibližně 25 až 30 mm, i
- předpěstování, kdy je třeba v půlce dubna vysít do prostornějšího květináče tři semena a když vzejdou, nechat nejsilnější ze tří rostlin dorůst do stadia, kdy bude mít takzvané pravé listy; za měsíc od vysetí je třeba přesadit sazenici do záhonu.
Co rostlina potřebuje
Patizon potřebuje hodně výživnou půdu a je třeba počítat s tím, že si živiny z půdy bude brát ve velkém množství. Je možno jej „po staru“ pěstovat přímo na kompostu, pak se ale vystavíte riziku, že takový kompost nebude po nějakém čase příliš kvalitní. Lepší je tedy patizony pěstovat v půdě bohaté na organické látky a stranou od ostatních rostlin. Můžete si v případě potřeby samozřejmě pomoci také přihnojováním půdy, a to buďto přírodním hnojivem nebo speciálním hnojivem určený pro pěstování plodové zeleniny.
Pokud jde o potřebnou vláhu, patizon vyžaduje pravidelnost zalévání, přičemž zálivka nemusí být vydatná.
Využití plodů
Obdobně jako u cukety je lepší sklízet ještě mladé plody, které jsou chutnější a jemnější a také jejich čištění pro účely tepelné úpravy je výrazně snazší než u starších plodů.
Mezi nesporné výhody patizonu patří jeho nízká kalorická hodnota a také příznivé účinky na trávicí systém a celkovou regeneraci organismu. Velice se hodí také do jídelníčku těch, kteří trpí cukrovkou, protože obsahuje jen velice malé množství sacharidů.
Oblíbený je ve smažené variantě, ale lze jej také plnit a zapékat, výborný je například také jako základ pro krémovou polévku.