Papriky jsou nedocenitelným zdrojem vitaminu C. Každá barva působí v těle jinak
Paprika je výjimečná zelenina. Obsahuje velké množství vitamínu C. Navíc si vitamíny uchovává i po tepelné úpravě. Pokud budete pravidelně konzumovat papriku, snížíte tím riziko Parkinsonovy choroby. Je vhodná při redukčních dietách, obsahuje málo kalorií a hodně vlákniny. Královnou je přitom červená paprika, která obsahuje nejvíc vitamínu A, ten je užitečný pro zrak, kůži a cévy. Vzhledem k tomu, že se dá paprika různě upravovat a konzumovat jak za studena, tak v teplé kuchyni, je vhodné ji zařazovat do jídelníčku co nejčastěji.
Co dělá pro naše zdraví?
Jak nám paprika pomáhá? Obsahuje kapsaicin. Ten zrychluje metabolismus a zvyšuje tělesnou teplotu, navíc snižuje chuť k jídlu – zejména pokud jde o mastná, slaná a sladká jídla. Zlepšuje krevní oběh, chrání srdce a pomáhá předcházet Parkinsonově chorobě. Pokud budete papriky konzumovat dlouhodobě, dokážou snížit i hladinu špatného cholesterolu. Červené papriky navíc obsahují lykopen, který zlepšuje fungování oběhového systému.
Kdy se paprikám raději vyhnout?
V některých případech vám mohou papriky ublížit. Nejsou vhodné při onemocnění střev nebo žaludku, jelikož ho dráždí. Pokud trpíte revmatismem, také byste se měli jejich konzumaci vyhnout.
Co barva, to jiné účinky
Ačkoliv vitamín C obsahují všechny papriky, jejich účinky se liší podle barvy.
- Zelená paprika – má vysoký podíl kyseliny listové.
- Červená paprika – obsahuje karoten a rutin, který může pomoci v boji proti kornatění cév.
- Žlutá paprika – obsahuje větší množství vitamínu E, antioxidantů a luteinu, který pomáhá předcházet šedému zákalu.
Chilli papričky
Specifickou kategorií jsou chilli papričky, známé svým vysokým obsahem kapsicinu. Jsou velmi zdravé, ačkoliv ne každému sedí. Mohou vám pomoct při hubnutí a obohatit váš jídelníček o pikantní chutě. V syrovém stavu mohou být velmi pálivé, používají se ale i tepelně zpracované na ochucení různých pokrmů.
Zdroj: https://pepperhead.com/health-benefits-eating-peppers/