Close Up Green Red Bell Pepper

Papriky jsou nedocenitelným zdrojem vitaminu C. Každá barva působí v těle jinak

Paprika je výjimečná zelenina. Obsahuje velké množství vitamínu C. Navíc si vitamíny uchovává i po tepelné úpravě. Pokud budete pravidelně konzumovat papriku, snížíte tím riziko Parkinsonovy choroby. Je vhodná při redukčních dietách, obsahuje málo kalorií a hodně vlákniny. Královnou je přitom červená paprika, která obsahuje nejvíc vitamínu A, ten je užitečný pro zrak, kůži a cévy. Vzhledem k tomu, že se dá paprika různě upravovat a konzumovat jak za studena, tak v teplé kuchyni, je vhodné ji zařazovat do jídelníčku co nejčastěji.

Mohlo by vás zajímat:  Zelené fazolky lze upravit na mnoho způsobů, vždy ale budou zdravým doplňkem jídelníčku

Co dělá pro naše zdraví?

Jak nám paprika pomáhá? Obsahuje kapsaicin. Ten zrychluje metabolismus a zvyšuje tělesnou teplotu, navíc snižuje chuť k jídlu – zejména pokud jde o mastná, slaná a sladká jídla. Zlepšuje krevní oběh, chrání srdce a pomáhá předcházet Parkinsonově chorobě. Pokud budete papriky konzumovat dlouhodobě, dokážou snížit i hladinu špatného cholesterolu. Červené papriky navíc obsahují lykopen, který zlepšuje fungování oběhového systému.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdy se paprikám raději vyhnout?

V některých případech vám mohou papriky ublížit. Nejsou vhodné při onemocnění střev nebo žaludku, jelikož ho dráždí. Pokud trpíte revmatismem, také byste se měli jejich konzumaci vyhnout.

Mohlo by vás zajímat:  Praktické tipy, díky kterým si zamražená zelenina uchová barvu i chuť

Co barva, to jiné účinky

Ačkoliv vitamín C obsahují všechny papriky, jejich účinky se liší podle barvy.

  • Zelená paprika – má vysoký podíl kyseliny listové.
  • Červená paprika – obsahuje karoten a rutin, který může pomoci v boji proti kornatění cév.
  • Žlutá paprika – obsahuje větší množství vitamínu E, antioxidantů a luteinu, který pomáhá předcházet šedému zákalu.

Chilli papričky

Specifickou kategorií jsou chilli papričky, známé svým vysokým obsahem kapsicinu. Jsou velmi zdravé, ačkoliv ne každému sedí. Mohou vám pomoct při hubnutí a obohatit váš jídelníček o pikantní chutě. V syrovém stavu mohou být velmi pálivé, používají se ale i tepelně zpracované na ochucení různých pokrmů.

Zdroj: https://pepperhead.com/health-benefits-eating-peppers/
Přidat na Seznam.cz