Oblíbený ananas je výborný a zdravý také v konzervované formě. Ale jen za jedné podmínky
Přítomnost exotického ovoce už nás v obchodech dávno nijak nepřekvapí. V sortimentu supermarketů je k dostání nejen čerstvé ovoce, ale také konzervované – k čemuž často přistupujeme opatrně. Příkladem je ananas, který obchody často nabízejí jak čerstvý, tak konzervovaný. Vyplatí se jíst konzervované ovoce, nebo je daleko lepší koupit si jeho čerstvou variantu?
Čím se ananas pyšní?
Ananas patří do rodiny bromélií. Tyto plody mají charakteristickou drsnou slupku a zelený chochol listů. Mezi přednosti ananasu patří jeho jedinečná a velmi sladká chuť, ale ruku v ruce s chuťovými vjemy jdou i zdravotní přínosy, kterých je poměrně hodně.
Jako většina čerstvého ovoce obsahuje i ananas cenné vitamíny. Seznam otevírá samozřejmě vitamín C, který je známý svými skvělými účinky na imunitu nebo regulaci krevního tlaku. V ananasu najdeme také vitamín A, který je zase známý jako nezbytný pomocník pro zlepšení zraku, ochranu pokožky před UV zářením a prevenci nadměrných projevů stárnutí. Uvádí se také, že ananas je skvělý pro hubnutí, protože obsahuje látky, jež podporují funkce metabolismu a urychlují spalování tuků.
Jak si stojí konzervovaný ananas?
Výčet prospěšných ingrediencí obsažených v čerstvém ovoci asi nikoho nepřekvapí. Jak je na tom ale konzervovaný ananas? Vyplatí se jej jíst? Vše závisí na jeho přesném složení. Pokud obsahuje velké množství cukru a soli, je lepší jej vrátit zpět na polici. Pokud však najdeme konzervovaný ananas kvalitní, může být naopak skvělou alternativou k čerstvému ananasu. Konzervace totiž zabraňuje oxidaci nejcennějších látek obsažených v ananasu, tedy vitamínů a enzymů. I konzervovaný ananas vám tedy může poskytnout pořádnou porci užitečných látek, které se ve vašem těle rozhodně neztratí. Nebojte se tedy využít i této možnosti, pokud není čerstvé ovoce zrovna po ruce.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pineapple