Oblíbené pečivo může být pro tělo pohroma. Těmto druhům se raději vyhněte
Může se zdát, že každý druh chleba je pro naše zdraví prospěšný, ale není to pravda. Některé druhy mohou ve skutečnosti zvýšit hladinu krevního cukru. V tomto ohledu vám vždy pomůže rozhodnout glykemický index, který určuje vliv potravin na lidské tělo. Pojďme se podívat, po jakém druhu chleba sáhnout, abyste měli cukr v normě a zbytečně nepřibývali na váze.
Co je glykemický index?
Glykemický index je parametr, který udává, jak rychle stoupá hladina cukru v krvi po konzumaci určitých produktů. V případě, že dojde k nízkému a pomalému nárůstu, produkt má nízký GI a naopak. Hodnotu ovlivňuje mnoho faktorů. Produkty s GI nižším než 50 jsou nejzdravější, produkty s GI mezi 55 a 70 mají střední index a nad 70 je vysoký glykemický index. To platí pro všechny produkty, nejen pro chléb. Podívejme se, který druh pečiva byste měli kupovat a který je nejlepší jen jednou za čas jako sladká odměna.
Čemu se vyhýbat při výběru chleba?
Ukázalo se, že kváskový chléb má nízký glykemický index. Nemusíte se proto bát domácího pečení chleba, protože na vás bude mít dobrý vliv. To samé platí pro celozrnné pečivo. Na druhé straně spektra stojí bagety, jejichž glykemický index je 95, takže hodně zvyšují hladinu cukru v krvi. Mnoho lidí je navíc namaže sladkým džemem nebo čokoládovou pomazánkou, což je to nejhorší, co můžete udělat.
Při porovnání různých druhů pečiva se ukázalo, že pšeničný chléb a tzv. kaiserka mají stejný glykemický index (GI 70). Bagely ho mají o trochu vyšší (GI 72). Odborníci zkoumali také croissanty (GI 60), celozrnný žitný chléb (GI 58), celozrnné pečivo (GI 50), pohankový chléb (GI 47) a ovesný chléb s otrubami (GI 47). Podle toho snadno poznáte, které pečivo bude pro vaše tělo nejlepší a kterému byste se naopak měli vyhýbat, jestli chcete žít zdravě a nechcete zbytečně konzumovat cukr.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/high-glycemic-index-foods#factors-affecting-gi