Nové koření nesmí chybět v mnoha receptech, jeho využití je však mnohem širší
Sušená semena známá jako nové koření se v Čechách používají zejména během vaření vývarů a omáček. Hojně se také přidávají pod maso anebo do marinády. Většina z nás má toto koření spojené pouze s vařením a miluje ho pro jeho vůni, ale to není zdaleka jediná věc, kterou nám nabízí. Za pozornost stojí mnohé vlastnosti, které mohou pomoci v mnoha ohledech.
Proč konzumovat nové koření?
Zrna této suroviny obsahují eugenol, který má celou řadu úžasných vlastností. Snižuje tvorbu volných radikálů, má analgetické, antibakteriální, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti. To znamená vše, co byste si jen mohli přát. Navíc pro své anestetické vlastnosti byl také v minulosti používán v zubním lékařství.
Máte menstruační bolesti? Spolehněte se na tento jedinečný a hlavně přírodní lék. Při bolestech svalů a kloubů můžete použít obklady z bylinek. Stačí, když použijete bylinku v prášku a smícháte ji s trochou horké vody. Pomoci vám nemusí ale jen s bolestmi. Existuje i mnoho dalších možností, jak ho efektivně využít pro jeho jedinečné vlastnosti.
Zlepšíte s ním své trávení
Nové koření podporuje trávení, a proto stojí za to s ním skutečně vařit. Přidáním do pokrmu nejen vylepšíte chuť, ale bude se vám také lépe trávit. Nejčastěji se sice používá během přípravy vývarů, polévek, omáček nebo k masu, ale ochutit s ním můžete také dezerty, koláče i teplé nápoje, které budou chutnat jedinečně a budou mít na vaše tělo blahodárné účinky.
V lidovém léčitelství se tato surovina také hojně vyskytuje. Nejčastěji se používá při neuralgii, revmatických bolestech, plynatosti, kolikách nebo zažívacích problémech. Pokud se zaměřujete na ekologické a přírodní prostředky pro každodenní použití, můžete tuto složku přidat i do přírodního deodorantu, protože má skvělé antiseptické účinky. V každém případě jde o velmi levný a jednoduchý způsob, jak zlepšit svůj život.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-allspice