Jam 428094 1920

Nová sezóna zavařování před námi. Několik tipů, jak to zvládnout bez stresu

Zásoby na zimní období mají své důvody. Pusťte se do příprav džusů, kompotů, džemů a dalších věcí, které si můžete konzervovat hned po sběru čerstvého ovoce a zeleniny. Důležitou součástí je výběr správné sklenice. 

Sklenice nejdříve vyvařte a používejte nová šroubovací víčka

Sklenice vybírejte jen ty, které nejsou poškozené. Umyjte je a dejte vyvařit, můžete je ponořit do horké lázně v hrnci. Stejně může pomoci také trouba, do které vložte čisté a suché sklenice na 5 minut při 100 stupních. Dát je můžete také na dvě minuty do mikrovlnné trouby, ale do sklenic nejdříve nalijte trochu vody. 

Mohlo by vás zajímat:  Domácí česnek chutná nejlépe. Jeho pěstování zvládne každý

Šroubovací víčka používejte vždy nová a ujistěte se, že dobře zapadají do sklenic. Pokud používáte stará víčka, umyjte je, vyvařte a otřete dosucha. Využijte náš tip a víčka před zavřením otřete lihem zevnitř.

Zdroj obrázku: Pixabay

K zavařování použijte plochý hrnec se silným dnem a obsah promíchejte velkou lžící, nejlépe dřevěnou vařečkou. Užitečný je litinový wok, který má dvě držadla a připomíná velkou mísu. Na konci vaření přidejte cukr, místo klasického můžete zkusit želírovací cukr nebo pektiny – díky nim džem rychleji zhoustne. Pokud nechcete používat umělá sladidla, zkuste přírodní, jako je stévie nebo xylitol.

Mohlo by vás zajímat:  Doprovodné rostliny podpoří rajčata v růstu a ochrání je před škůdci

Místo vaření můžete hrnec vložit do trouby

Hrnec s ovocem, které chcete zavařit, můžete také vložit do trouby, kterou si předehřejte na 100 stupňů a nechte ho tam asi na tři hodiny, dokud ovoce nezhoustne. Stačí ho jen několikrát během pečení promíchat. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Při naplňování sklenic si dejte pozor, aby nedocházelo k postříkání sklenic kolem okrajů. Zabránit tomu můžete pomocí trychtýře. Sklenice naplňte pouze tak, aby pod víčkem bylo 1‍–‍1,5 cm místa. Nálevku si ale můžete vyrobit z plastové lahve na vodu – rozřízněte ji příčně na polovinu a úzké hrdlo odřízněte. Pasterizace by neměla trvat moc dlouho, zvláště u malých nádob. Pokud zavařujete v hrnci s vodou, položte na dno hrnce hadřík, aby se sklo nerozbilo. Pasterizaci můžete také udělat v troubě nebo sklenice naplňte horkým džemem a nechte po dobu 15 minut dnem vzhůru.

Přidat na Seznam.cz