Neplýtvejte jedlou sodou na pečení, nebo při pálení žáhy. Její nejlepší benefit oceníte na zahradě při pěstování populární zeleniny
Jedlá soda je v domácnostech poměrně známou látkou. Jedná se o prášek, který není nijak drahý a který je využíván na řadu věcí. Může pomoci, pokud nás trápí pálení žáhy. Také se může používat na pečení, jako alternativa ke kypřícímu prášku. Při smíchání s vodou však funguje i jako čistič. Další vlastností jedlé sody je změkčování vody. Málokdo však tuší, že se dá použít také na zahradě. Velmi jednoduše a zároveň efektivně.
Stačí smíchat s vodou
Použití jedlé sody na zahradě není nikterak složité. V podstatě stačí pouze daný bílý prášek smíchat s vodou a nechat ho důkladně rozpustit. V tu chvíli je připravený k použití. Roli hraje především to, jakým způsobem ho chceme použít a co očekáváme.
Jedlá soda může být základem postřiku na zeleninu, který vznikne ze 2 litrů vody a jedné lžíce tohoto prášku. Do tekutiny přidejte ještě pár kapek olivového oleje a postřik je hotovo. Stejně tak lze ale vytvořit i prospěšnou zálivku. V takovém případě pouze zvyšte množství tekutiny na pět litrů. Jedna lžička jedlé sody zůstává.
Proč jedlou sodu používat?
Pokud je použitý postřik z jedlé sody, lze efektivně zabraňovat problémům, jako jsou vzniky plísní, nebo dokonce výskyty škůdců. Když mluvíme o zalévání vytvořeným roztokem, lze dosáhnout i lepší úrody. Jak pokud jde o chuť, tak pokud jde o kvalitu, nebo dokonce velikost či celkové množství. Když se plodinám daří a jsou v pořádku, odměna v podobě velké úrody je jistotou.
Především na rajčata
Roztok z jedlé sody lze používat víceméně univerzálně, pokud se to nepřežene s množstvím. Je ale přece jenom jedna zelenina, které soda bikarbona svědčí nejvíce. Jsou to rajčata. Tedy stálice tuzemských zahrádek. Těch existuje mnoho druhů a nutno říct, že v případě jakékoliv volby bude jedlá soda správným univerzálním pomocníkem. Který prospěje jednotlivým keřům více než jakákoliv drahá chemie z obchodů.
Zdroj: Life Hacks