Neobvyklý, přesto účinný mléčný postřik zajistí rajčatům potřebnou ochranu
Obyčejné mléko vaše rajčata ochrání před různými typy plísňových chorob. Díky tomu není třeba zatěžovat okolní přírodu chemickými přípravky. Proč je tento postřik tak efektivní?
Je důležité, aby plodiny, které běžně konzumujeme, neobsahovaly chemikálie obsažené v různých pesticidech či jiných přípravcích. Ty mohou způsobit zdravotní komplikace. Naštěstí existuje celá řada přírodních směsí, které vzniku chorob spolehlivě zabrání. K jedné takové směsi je potřeba obyčejné mléko.
Přípravek, díky kterému budete mít o starost méně
K jeho výrobě postačí mléko a voda. Obě tekutiny zředíme v poměru 1:5 (jeden díl mléka na 5 dílů vody). Roztok důkladně promícháme a přelijeme do nádoby s rozprašovačem.
Nejvhodnějším typem mléka je čerstvé kravské s nízkým obsahem tuku. Pro lepší schopnost udržet se na povrchu rostlin můžeme přidat pár kapek prostředku na mytí nádobí. K tomuto účelu poslouží také draselné mýdlo.
Takto vzniklý roztok aplikujeme na rostliny pravidelně dvakrát až třikrát týdne. Dbáme na to, abychom nevynechali žádnou jejich část.
Postřik je nejlepší provádět za odpovídajících povětrnostních podmínek – nejčastěji během ranních, případně večerních hodin. U rostlin pěstovaných venku hraje velkou roli počasí, respektive déšť. Pro vznik efektivní vrstvy je důležité, aby 2-3 dny po aplikaci nepršelo. Příliš vhodné nejsou ani vysoké teploty a velké množství přímého slunečního svitu. V tomto případě by mléčná vrstva mohla způsobit popálení listů.
Proč zrovna mléko?
Látky obsažené v kravském mléku zabraňují vzniku chorob plísňového i virového původu. Dochází tak ke vzniku ochranné vrstvy, která zabraňuje infekci. Tento postřik je vhodný používat bez ohledu na vnější prostředí. Aby byla mléčná vrstva dostatečně účinná, je třeba jí pokrýt celou rostlinu, a to včetně spodní strany listů.