Nenechte se napálit. Falešný med prozradí nápadné znaky, které s tím pravým nemají nic společného
Obchody s potravinami jsou plné různých druhů medů. Při nákupu stojí za to být ostražitý, protože skutečný med se stává hlavně v regálech obchodů vzácností. Výrobci lákají spotřebitele barevnými štítky se včelami. Sladké výrobky, které nabízejí, často obsahují především vodu, cukr a konzervační látky. Co hledat, na co si dát v obchodech pozor a jak se nenechat oklamat?
Výhody skutečného medu
Syntetické medy jsou velmi kalorické. Měli bychom se jim vyhýbat jak v zájmu zdraví, tak i v zájmu zachování štíhlé postavy. Sladké medy a medové sirupy neobsahují živiny, které najdeme v reálném medu přímo od včelaře. Jeho chuť a vůně těžko mohou připomínat nefalšovaný med. Nutriční hodnoty skutečného medu jsou známé již po staletí. Tato zlatá pochoutka obsahuje mikroživiny, které slouží našemu tělu a posilují ho. Med je plný draslíku, fosforu, železa, vápníku, hořčíku. Obsahuje také vitamíny nezbytné pro správné fungování těla. Je bohatý na vitamíny B včetně biotinu a kyseliny listové a dále na vitamíny A a C.
Přírodní med krystalizuje
Pokud je po několika měsících po zakoupení med stále extrémně hladký ve své struktuře, s největší pravděpodobností je syntetický. Přírodní med krystalizuje. Postupem času se na jeho stěnách začínají objevovat hrudky cukru. To neznámá, že se med kazí. Naopak, proces krystalizace medu je zcela přirozený a svědčí o dobré kvalitě výrobku.
Přírodní med se pomalu rozpouští
Pokud si nejste jistí, zda je med, který jste zakoupili, přírodní, můžete provést jednoduchý test. Nalijte vodu do čiré sklenice a poté do ní ponořte lžíci medu a zamíchejte. Pokud je med syntetický, rychle se rozpustí. Přírodní med během míchání postupně klesá na dno a zanechává malý sediment na dně sklenice. Kromě toho skutečný med kape mnohem pomaleji ze lžíce. Když ho nanesete na jídlo, je hustý a působí dojmem lepkavého sirupu.
Medové škrábání v krku
V přírodním medu jsou vůně, které se po chvíli v ústech začnou rozkládat. To způsobuje, že během konzumace skutečného medu můžeme cítit mírné škrábání v krku. Pokud po ochutnání medu cítíte jen sladkost, s největší pravděpodobností máte co do činění s umělou náhražkou ve formě cukrového sirupu.
Zdroj: https://bee-america.com/blogs/news/how-to-detect-fake-honey