Honey Spoon Jar

Nenechte se napálit. Falešný med prozradí nápadné znaky, které s tím pravým nemají nic společného

Obchody s potravinami jsou plné různých druhů medů. Při nákupu stojí za to být ostražitý, protože skutečný med se stává hlavně v regálech obchodů vzácností. Výrobci lákají spotřebitele barevnými štítky se včelami. Sladké výrobky, které nabízejí, často obsahují především vodu, cukr a konzervační látky. Co hledat, na co si dát v obchodech pozor a jak se nenechat oklamat?

Výhody skutečného medu

Syntetické medy jsou velmi kalorické. Měli bychom se jim vyhýbat jak v zájmu zdraví, tak i v zájmu zachování štíhlé postavy. Sladké medy a medové sirupy neobsahují živiny, které najdeme v reálném medu přímo od včelaře. Jeho chuť a vůně těžko mohou připomínat nefalšovaný med. Nutriční hodnoty skutečného medu jsou známé již po staletí. Tato zlatá pochoutka obsahuje mikroživiny, které slouží našemu tělu a posilují ho. Med je plný draslíku, fosforu, železa, vápníku, hořčíku. Obsahuje také vitamíny nezbytné pro správné fungování těla. Je bohatý na vitamíny B včetně biotinu a kyseliny listové a dále na vitamíny A a C.

Mohlo by vás zajímat:  Tradiční vývar může chutnat ještě lépe díky několika tajným ingrediencím. Nebojte se polévku přikyselit

Přírodní med krystalizuje

Pokud je po několika měsících po zakoupení med stále extrémně hladký ve své struktuře, s největší pravděpodobností je syntetický. Přírodní med krystalizuje. Postupem času se na jeho stěnách začínají objevovat hrudky cukru. To neznámá, že se med kazí. Naopak, proces krystalizace medu je zcela přirozený a svědčí o dobré kvalitě výrobku.

Zdroj obrázku: Freepik

Přírodní med se pomalu rozpouští

Pokud si nejste jistí, zda je med, který jste zakoupili, přírodní, můžete provést jednoduchý test. Nalijte vodu do čiré sklenice a poté do ní ponořte lžíci medu a zamíchejte. Pokud je med syntetický, rychle se rozpustí. Přírodní med během míchání postupně klesá na dno a zanechává malý sediment na dně sklenice. Kromě toho skutečný med kape mnohem pomaleji ze lžíce. Když ho nanesete na jídlo, je hustý a působí dojmem lepkavého sirupu.

Mohlo by vás zajímat:  Zabezpečte svou zahradu před škůdci v několika krocích

Medové škrábání v krku

V přírodním medu jsou vůně, které se po chvíli v ústech začnou rozkládat. To způsobuje, že během konzumace skutečného medu můžeme cítit mírné škrábání v krku. Pokud po ochutnání medu cítíte jen sladkost, s největší pravděpodobností máte co do činění s umělou náhražkou ve formě cukrového sirupu.

Zdroj: https://bee-america.com/blogs/news/how-to-detect-fake-honey
Přidat na Seznam.cz