Root Parsley Parsley Black Background Top View Free Space Your Text

Němečtí vědci zařadili petržel mezi jedovaté potraviny. Nedoporučuje se především těhotným ženám

Ve vývarech, v omáčkách, pod masem i v salátech. Petržel má v kuchyni své nezastupitelné místo a je považována za jeden z nejzdravějších druhů. Tedy až na výzkum odborníků z Botanischer Sondergarten Wandsbek, kteří každoročně připravují seznam nejjedovatějších nebo nejnebezpečnějších rostlin. Letos se na první příčce objevila petržel, která je považována za superpotravinu. Spletli se němečtí vědci, nebo může léčit i škodit zároveň?

Petržel jako superpotravina

Je dostupná, levná a plná blahodárných látek, to je důvod, proč je petržel považována za tuzemské superpotraviny. Je zdrojem vitamínů a minerálů, které příznivě působí na chod těla, navíc se po ní netloustne. Obsažené látky a sloučeniny mají velký léčebný potenciál a petržel se doporučuje při hypertenzi, při potížích s močovým ústrojím nebo při špatném trávení. Je lékem při zánětu slinivky a bolestech břicha, dokonce se doporučuje při chronickém onemocnění jater. Působí také na krásu, protože zpomaluje stárnutí kožních buněk.

Mohlo by vás zajímat:  Podle pověry přinesou některé rostliny člověku smůlu nebo neštěstí
Zdroj obrázku: Freepik

Zrada v oleji ze semen

Samé výhody, proč je tedy petržel na seznamu nejjedovatějších druhů zeleniny? Za vším stojí petrželový olej, který obsahují semena ve druhém roce po odkvětu. Petržel totiž patří mezi dvouletky. Tento olej obsahuje velmi nebezpečnou látku zvanou apiol. V dobách minulých se vlastností této látky využívalo jako abortivum neboli prostředek pro vyvolání potratu. Ne nadarmo tyto účinky znaly zejména prostitutky v minulých staletích, které neměly jinou možnost zdravotní péče. Apiol ovlivňuje hladké svalstvo dělohy, také střev a močového měchýře.

Mohlo by vás zajímat:  Kardamom vnese do kuchyně vůni orientu. Jeho účinky na zdraví jsou využívány po staletí

Petržel není pro těhotné

Apiol doplňuje v petrželi ještě psychoaktivní látka myristicin způsobující halucinace. Pro tyto důvody se musí vyhýbat oleji i samotným kořenům petržele těhotné. Ale zdaleka nejsou jediné, kdo se musí petržele vzdát. Tento druh zeleniny není vhodný ani pro pacienty s onemocněním ledvin nebo jater. Pro pacienty s trombózou pak může být rizikový obsah vitamínu K, který ovlivňuje účinky předepsaných léků. Tato kořenová zelenina může být i silným alergenem.

Zdroj:
https://www.botanical-online.com/en/medicinal-plants/parsley-toxicity
https://www.mdr.de/wissen/faktencheck/faktencheck-petersilie-100.html
Přidat na Seznam.cz