Rustic Unpeeled Potatoes Desks

Nejoblíbenější příloha může být i smrtelně nebezpečná. Stačí, aby brambory vyklíčily nebo byly zelené

Brambory nemusí být vždy chutnou přílohou, jak se na první pohled může zdát. Obsahují totiž solanin, který patří mezi toxické látky. Nachází se hlavně v zelených bramborách, které tak není vhodné vůbec jíst. Jeho konzumace způsobí problémy s orgány, které mohou vést až ke kómatu. Toxické brambory tedy raději nejezte. Jedná se zejména o období klíčení.

Jaké následky může mít konzumace zelených brambor?

Solanin patří mezi organické sloučeniny, které jsou zdraví nebezpečné. Nachází se především ve výhoncích rostlin, které jsou lilkovité. Sem patří také brambory. Jestliže tedy sníte velké množství solaninu, můžete očekávat zdravotní problémy, mezi které patří například nevolnost, zvracení, kolika nebo průjem. V některých případech se může objevit také oběhové selhání a kóma.

Mohlo by vás zajímat:  Brambory vždycky něčím překvapí. Zajímavosti, které jste o nich určitě nevěděli

Příznaky se objevují do několika hodin po konzumaci zelených brambor. Pokud jste velmi štíhlí nebo máte jiné problémy ještě před otravou, může se stát, že otrava vás bude stát život. Solanin ovšem najdete nejen v zelených bramborách, je také v nezralých rajčatech nebo paprikách. Zelená barva se objeví, pokud je hlíza ve fázi růstu a dostanou se k ní sluneční paprsky.

Zdroj obrázku: Freepik

Solanin najdete v bramborách hlavně na jaře

Nejvíce solaninu najdete v klíčcích a ve slupce. Při práci se zelenými bramborami se tedy musí nejdříve odstranit klíčky, poté je oloupejte a odstraňujte každý zelený kousek. Až takto upravenou bramboru můžete uvařit nebo upéct a sníst ji bez problémů. Jestli nechcete, aby vám brambory klíčily, budete jim muset vytvořit správné místo ke skladování.

Mohlo by vás zajímat:  Do salátů i smoothie. Špenát posílí imunitu, podpoří trávení, především ale rozzáří pokožku

Potřebují chladné a tmavé místo, vhodné je uložit je do papírového sáčku. Optimální teplota je kolem 10 stupňů, ale nesmí klesnout moc nízko, protože škrob v bramborách se pak změní na cukr. Brambory budou chutnat sladce a objeví se nepříjemná textura, která nepřidá na jejich vzhledu.

Zdroj: https://www.canr.msu.edu/news/solanine_poisoning_how_does_it_happen
Přidat na Seznam.cz