Nejen okurky. K nakládání jsou skvělé i jiné druhy, netradiční chuť přinesou citrony
Věděli jste, že si můžete naložit nejen zelí nebo okurky, ale také další druhy zeleniny? Nakonec je můžete mezi sebou také různě kombinovat. Nakládaná zelenina je oblíbenou pochutinou, můžete ji použít místo přílohy a hodit se bude také v případě, že máte kocovinu po náročném večeru. Jak si vyrobit domácí siláže a na co se při jejich výrobě zaměřit?
Podpořte svou imunitu lákem nejen z okurek
Lák z okurek nebo jiné zeleniny obsahuje mnoho důležitých a tělu prospěšných látek, které bychom si neměli odpírat. Najdete v něm například kyselinu mléčnou, která naše tělo chrání před toxiny. Kromě toho vypitím siláže získáte do těla látky, které podpoří trávicí systém. Proto se vyplatí je pít pravidelně, protože se zbavíte problémů se zažíváním. Siláž patří mezi přírodní probiotika.
A jakou zeleninu si můžete naložit? Kromě okurek je to také květák, ředkvička, mrkev, červená řepa, cuketa nebo cibule s česnekem. Vyzkoušejte nové chutě a zeleninu mezi sebou kombinujte. Kromě toho si ale můžete naložit ovoce. Nejčastěji to jsou citrony, švestky, jablka nebo hrušky. Jaké nejsilnější siláže si doma můžete vyrobit?
Jak správně pasterizovat zeleninu?
Nakládání okurek nebo jiné zeleniny není nic těžkého, je ale nutné dodržet několik pravidel. Sklenice na nakládání musí být důkladně čisté a vysušené, víčka musí pevně těsnit. Důležité je také otáčet sklenice dnem vzhůru. Naložit si můžete červenou řepu, kterou nakrájejte na silnější plátky a můžete k ní přidat například fenykl nebo nové koření. Odložte sklenici na týden na chladné místo a poté můžete ochutnat.
Citrony nepatří mezi ovoce, které bychom běžně nakládali. Vyplatí se to ale vyzkoušet. Citrony, které budete mít naložené ve sklenici, vám pomohou zbavit se problémů s nachlazením, navíc jimi podpoříte imunitu. Hodí se k polévkám, omáčkám nebo k masu.
Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-pickles