Nebezpečné ovoce. Při manipulaci s ním je namístě obezřetnost, pozorní buďte už v obchodě
Ovoce patří pro svou rozmanitost barev a chutí a příznivé účinky na lidské zdraví k velice oblíbeným součástem našeho běžného jídelníčku. Při manipulaci s některými druhy ovoce a také při konzumaci ovoce je třeba si někdy dávat pozor, abychom předešli případným nepříjemnostem.
Meloun, avokádo, mango a ananas
Pokud jde o krájení melounu, je opatrnost rozhodně na místě, a to zejména z toho důvodu, že povrchová slupka je hrubá a poměrně tvrdá a noži odolává, zatímco po jejím překonání se v ní skrývá měkká dužina, kterou nůž naopak projede prakticky bez odporu. Problematické může být také avokádo, které má v sobě velice tvrdou kulatou pecku a rovněž má poměrně tuhou slupku, obzvláště pokud ještě není zcela zralé. Obdobná situace může nastat také u manga. Řešením je především nekrájet tyto druhy v ruce, ale vždy položené na prkénku, kdy lze lépe předejít nechtěnému smeknutí nože a případnému poranění.
Na ananasu je na první pohled vidět, že dostat se do něj není úplně snadné. Existuje několik variant, jak získat jeho sladkou dužinu, ale při manipulaci s nožem a tímto druhem ovoce je rovněž bezpodmínečně nutná opatrnost.
Jiné druhy nebezpečí
S ovocem je spojena řada více či méně pravděpodobných a závažných rizik, a to není ani nutné cestovat do exotických zemí. Ovoce je dobré při nákupu vždy zkontrolovat a i při jeho loupání postupovat opatrně, protože se může stát, že na ovoci nebo dokonce i v něm mohou být nežádoucí živočichové, kteří mohou být v některých případech i nebezpeční. Uvádí se sice vzácné, přesto ale reálné případy, kdy se do Evropy se zásilkou banánů dostal například palovčík brazilský, přezdívaný také banánový pavouk, který patří nejen mezi velice jedovaté druhy pavouků, ale je navíc i útočný.
Nebezpečí může číhat dokonce i v plechovkách s konzervovaným ovocem, do něhož se tak mohou dostat případné chemické látky z vrstvy, kterými jsou vnitřní části plechovek někdy potaženy. Tyto látky mohou mít negativní důsledky například pro zdraví srdce nebo na plodnost, ale zřejmě až při větší konzumaci. V každém případě je vždy mnohem lepší dát přednost čerstvému ovoci.
Zdroj: https://www.treehugger.com/poisonous-fruits-and-vegetables-avoid-4858734