Naučte se uvařit delikátní vývar podle Joshuy Weissmana. Po ochutnání už nebudete chtít jiný
Patří mezi nejinspirativnější šéfkuchaře, natáčí zábavná videa a umí si udělat legraci ze sebe i svého okolí, protože i jeho bližní podstupují nesnadné kulinářské výzvy, které následně sdílí na svém kanále YouTube. Joshua Weissman je ikonou kulinářského umění a je to právě on, kdo vybízí k přípravě vývaru, který bude lahodně jemný, přitom jej zvládne připravit doma úplně každý, a dokonce z jakéhokoli druhu masa. Stačí se pustit do práce.
Miliony sledujících jej milují
Je charismatický, trošku praštěný a naprosto nekompromisní ke kvalitě uvařeného jídla. To o svém partnerovi ví Kate, která dobrovolně podstoupila výzvu a uvařila nejtěžší recept z Joshuovy knihy receptů. Joshua Weissman je populární i pro svůj pořad Absolutní kuchyně, ve kterém učí, jak vařit bez náhražek a jakýchkoli ústupků. V jednom z dílů představuje vývar, který si může každý připravit v domácím prostředí. „Kupujete zatuchlou vodu s chemikáliemi, nevěříte snad na 12hodinovou porci pomalého vaření?“ glosuje Joshua a přináší recept.
Vývar z masa, které je po ruce
Kuřecí, hovězí, vepřové nebo snad králičí? Je to zcela jedno, ideální je použít kosti s kousky masa, protože vývar pak má delikátnější chuť, pak už jen stačí připravit zeleninu.
- Doba přípravy: 5 minut
- Doba vaření: necelých 5 hodin
Na 2 litry poctivého vývaru budete potřebovat:
- 1,5–2 kg kostí z masa,
- olej na pomazání kostí,
- 1 nahrubo nakrájenou cibuli,
- 1 nahrubo nakrájený řapíkatý celer,
- 1 nahrubo nakrájenou mrkev,
- 1/2 svazku tymiánu a šalvěje (volitelné),
- 4–4,5 l vody.
Kosti s masem pomažte olejem, vyložte je na alobal na plech a dejte péct do předehřáté trouby na 220 °C. Pečte do zezlátnutí asi 40 minut. Poté je vložte do hrnce o objemu 5 litrů, přidejte připravenou zeleninu a volitelně koření.
Zalijte vodou do výšky přísad a vařte bez pokličky na střední plamen, při dosažení varu stáhněte plamen na minimum a přikryjte hrnec pokličkou. Vařte další asi 4 hodiny. Vývar by neměl vřít, pouze probublávat. Opatrně sbírejte pěnu. Po 4 hodinách vyjměte kosti a přeceďte vývar přes cedník. Čistý vývar nechte zchladnout, přelijte do uzavíratelných nádob, nechte zmrazit nebo používejte dle potřeby. Solte až při přípravě finálních pokrmů.
Zdroj: https://www.joshuaweissman.com/post/homemade-chicken-stock