Female Hand Holding Pickle Jar Air

Nakládané okurky se mohou snadno zkazit. Při konzumaci je důležitá opatrnost

Zkažené nakládané okurky poznáte podle jejich charakteristické vůně. Zápach ale není jediným signálem. Existují i další znaky, při kterých byste se neměli o konzumaci nakládaných okurek vůbec pokoušet. Můžete si přivodit nepříjemné zdravotní problémy, což vám za pár nakládaných okurek jistě nestojí. V jakém případě okurky ihned odložit a vůbec je nedávat do úst?

Jak poznáte zkažené okurky?

Nakládané okurky jsou velmi zdravé. Snižují cholesterol, podporují imunitu i trávicí systém. Tato zelenina chutná skvěle k masu i v salátu. Navíc obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálů, které tělo potřebuje ke správnému fungování. Někdy se může stát, že se nakládané okurky zkazí. Nestává se to často, ale přesto byste je vždy před konzumací měli zkontrolovat.

Mohlo by vás zajímat:  Málokdo umí docenit jedinečné vlastnosti pórku. Kromě vaření ho lze využít jako přírodní lék

Otevřeli jste sklenici nakládaných okurek a cítíte nepříjemnou vůni? Vůbec je nejezte. Jestli jsou uvnitř prázdné nebo se rozpadají v rukou, neměli byste je konzumovat. Dalším možným signálem je také plíseň. Nejde o klasický bílý povlak. Bude spíš vypadat jako nerovnoměrná silnější vrstva s bílomodrou, bělavou nebo lehce zelenou barvou. Jestli má tekutina u okurek zvláštní zápach, jsou přítomné také kvasinky. Ani v tomto případě je nejezte.

Opened Pickle Jar Pickle Jar (1)
Zdroj obrázku: Freepik

Proč se na okurkách objevuje plíseň?

Plísně a bakterie se do sklenice k okurkám mohou dostat jedině zvenčí. Důvodem je špatný výběr zeleniny nebo špatná sterilizace sklenic a víček před zavařením. Velmi důležité je důkladné omytí a napaření. Před zavařením také musíte zkontrolovat samotné okurky, které mohou být poškozené nebo trochu nahnilé. V takovém případě se bakterie dostanou dovnitř velmi snadno.

Mohlo by vás zajímat:  Artyčok je skvělým doplňkem každého menu. V rovnováze udrží jídelníček i náš organismus

Následky konzumace zkažených okurek

Otrava jídlem není nikdy příjemná věc. Při konzumaci plesnivých nebo nahnilých okurek se mohou objevit bolesti břicha, zvracení, nevolnost nebo průjem. První příznaky otravy se objeví již do hodiny od konzumace. Většinou otrava trvá několik dnů a pomine sama, když budete dodržovat správnou dietu, dostatečnou hydrataci a budete dost odpočívat.

Zdroj: https://www.womansworld.com/posts/food-recipes/pickles-gone-bad-expired
Přidat na Seznam.cz