Nádherná podzimní dekorace i výtečný zdroj vitaminů: nezapomeňte vyrazit na jeřabiny
Podzim je období, ve kterém všechno listí opadává, ale například jeřabiny mohou vaši zahradu zdobit. Je to krásná dekorace, za kterou nemusíte platit. Navíc můžete jeřabiny použít také v kuchyni nebo jako ozdoby ve svém domově.
Z jeřabin si můžete udělat džem nebo ho využít jinak
Z plodů jeřabin si snadno vyrobíte tinkturu. Tu pak využijete při zácpě nebo naopak při průjmu. Jeřabinou si posílíte imunitu a také se můžete zbavit infekce močových cest nebo si pomoci vyléčit ledvinové kameny. Konzumace jeřabiny se rozhodně vyplatí a v neposlední řadě posiluje zrak.
Jeřabina obsahuje mnohem více vitaminu A než například mrkev. Jeřabina pomůže korigovat vysoký krevní tlak a také uleví proti revmatismu. Udělejte si z jeřabin džem, který můžete namazat například na chléb. Jeřabiny, které používáte v kuchyni, by měly projít mrazem. Proto by se jeřabina měla sklízet poté, co venku udeří zima.
Jeřabina může být ozdobou nejen na podzim
Plody jeřábu jsou mrazuvzdorné, proto ji můžete před použitím uložit na celé dva dny do mrazáku. Červené plody budou vypadat skvěle například na přírodních věncích nebo jiných dekoracích. Můžete použít větvičky jedle, které jsou velmi tmavé, v kontrastu s plody jeřábu. Z jeřabin si můžete udělat také vánoční ozdoby, fantazii se meze nekladou.
Krásně ozdobí také například hroby a nádherně vypadají v podzimních kyticích. Zkombinovat jeřabiny můžete například s astrami, chryzantémami nebo javorovými listy. Hodit se budou také k dýním, můžete z nich vyrobit i podzimní svícny, které budou zdobit nejen váš stůl, ale také terasu nebo zimní zahradu. Je to skvělá plodina také pro výrobu korálů, které si pamatujete ze svého dětství.
Zdroj: https://larderlove.com/rowan-rosemary-jelly/