Refrigerator With Different Healthy Food

Na správném skladování ovoce a zeleniny není nic těžkého. Stačí mít v malíku základní pravidla

Není žádným tajemstvím, že pro správné dozrání ovoce a zeleniny je důležité, aby byly plodiny odpovídajícím způsobem uchovávány. V opačném případě totiž hrozí, že nám ovoce nebo zelenina budou dozrávat rychleji, zkrátí se jejich trvanlivost a rychleji se vytratí vitamíny a další prospěšné látky. Abyste tomu příště zabránili, podívejte se na naše tipy. Jen málokdo totiž opravdu ví, jak skutečně vhodně ovoce a zeleninu skladovat.

Skladování ovoce a zeleniny

První zásadou je, že jednotlivé druhy zeleniny a ovoce není vhodné skladovat dohromady. Je to dáno tím, že některé plodiny uvolňují etylen, což je plyn, který urychluje proces zrání. A to je přesně to, co nechceme.

Mohlo by vás zajímat:  Kytice čerstvých květin může rozzářit interiér na dlouhé dny. Stačí využít jednoduché triky

Hlavním zdrojem etylenu jsou jablka, hrušky a také broskve. Tyto plodiny tedy můžete skladovat spolu, ale určitě se vyvarujte toho, aby toto ovoce bylo pohromadě s jiným ovocem nebo zeleninou, jejichž zrání by mohlo být tímto urychleno.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak tedy správně skladovat ovoce a zeleninu?

Pojďme se podívat na některé tipy, které vám osvětlí blíže, jaká zelenina a ovoce mají být skladovány společně a u kterých to není vhodné. Zejména to může být problematické v lednici, kde se vám tyto tipy budou hodit.

Mohlo by vás zajímat:  3 tipy na zpracování dýně Hokkaidó

V lednici můžete mít běžně pohromadě okurky, papriky, květák a brokolici či mrkev nebo červenou řepu. Také mohou být v blízkosti rajčata, švestky, kukuřice nebo hrášek. Potom je tady ale ovoce, které musí být určitě odděleně.

Kromě výše zmiňovaných jablek, hrušek a broskví urychlujících zrání jiného ovoce by se měly samostatně skladovat také banány. Banány poměrně rychle zrají, proto určitě nechceme, aby je uvolňované látky z jiných plodin ovlivňovaly.

Naprosto se vyvarujte toho, aby jablka byla poblíž melounu, ale jsou i výjimky, protože jablka mohou být pohromadě s třešněmi. Hrušky a nektarinky ale skladujte vždy odděleně. Ne všechny plodiny jsou ovšem vhodné do lednice, pro brambory, česnek nebo cibuli je vhodnější prostě jen chladné tmavé místo.

Zdroj: https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/keep-your-produce-fresh/
Přidat na Seznam.cz