Na podzim potřebují maliny správně prořezat. V létě se tak znovu můžeme těšit na sladké plody
Prořezávání malin je důležité hlavně pro zlepšení zdraví keřů. Tímto způsobem zabráníme vzniku nebezpečného plísňového onemocnění, které způsobuje umírání výhonků. Řezání malin také snižuje výskyt škůdců a připravuje keře na zimu.
Nejlepší čas
Prořezávání malin je nejlépe provádět na podzim v říjnu nebo listopadu – ještě před prvními mrazy. Toto je nejlepší doba pro zimní keře, které poprvé v tomto roce vyrostly, jakož i pro ty, které již vyprodukovaly druhé ovoce v sezóně. Maliny se prořezávají v okamžiku, kdy na keřích nejsou prakticky žádné plody. Stojí za to přistupovat k akci opatrně a zvolit jasný slunečný den.
Prořezávání malin je zaměřeno na pomoc rostlině, její přípravu na zimu a získání prostoru pro nové výhonky. Zahradní nůžky a rukavice na ochranu rukou budou představovat vaši základní výbavu. Důležité je provádět rovnoměrné střihy, proto se ujistěte, že nůžky jsou dostatečné ostré. Tupé nástroje mohou keře poškodit. U letních keřů jednoduše odstraňte všechny výhonky, které již přinesly ovoce.
Podzimní maliny
Případ podzimních malin je mírně odlišný. Během jednoho vegetačního období vyvíjejí výhonky, květy a poté ovoce. Jelikož výhonky ponechané na zimu přinesou ovoce i příští léto, jsou podzimní odrůdy známé také jako zbytkové maliny. Jsou-li keře mladé a sbírali jste pouze první plody, můžete se zbavit zvadlých výhonků a zároveň dát keřům požadovaný tvar.
Pro podzimní odrůdy se prořezávání dvouletých keřů často provádí až po druhé sklizni sezóny a je dvoufázové. Na podzim se zbavíme výhonků, které v létě přinesly ovoce, a poté na konci zimy nebo na jaře následujícího roku odřízneme výhonky, které rostly na podzim. V případě podzimních i letních odrůd je nejlepší prořezávat hned u země.
Zdroj: https://www.finegardening.com/project-guides/pruning/pruning-red-raspberries