Mrkev zatočí s kily navíc a předejde rakovině. Ne vždy je ale skutečně zdravá
Mrkev má svůj vlastní den, který se slaví 4. dubna. Je to den, kdy mohou všichni konzumovat tuto skvělou zeleninu, která má spoustu vitaminů a také jiných látek, které pomohou našemu tělu. Díky mrkvi budete nejen lépe vypadat, ale také se tak cítit. Je ale důležité vědět, kolik jí můžete denně zkonzumovat. Na druhou stranu není vhodná pro některé osoby, protože hrozí otrava.
Mrkev je všestranná zelenina, vhodná pro studenou i teplou kuchyni
Z mrkve můžete udělat nejen skvělý salát, ale také dezerty – mezi ty nejoblíbenější patří mrkvový dort nebo muffiny. Mrkev se přidává také do polévek nebo nádivek. Proč by všichni měli jíst mrkev? Obsahuje látky, které jsou velmi prospěšné pro lidský organismus. Mnoho lidí ji miluje a dává si ji každý den. Vypěstovat si ji můžete na zahradě, při vhodných podmínkách také na balkoně.
Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin E nebo K, ale také kyselinu listovou. Látky, jako je hořčík, draslík nebo vápník, mrkev také obsahuje. Je to zdroj vlákniny a sacharidů, i tak se hodí do redukčního jídelníčku, protože má nízký obsah tuku. Mrkev má podle všeho i protirakovinné vlastnosti, které z ní dělají superpotravinu. Zvyšuje průtok krve do srdce, a proto se hodí pro lidi, kteří mají aterosklerózu.
Mrkev je první zeleninou, kterou děti ochutnají
Mrkev patří mezi sladkou zeleninu a není divu, že je jedním z prvních druhů zeleniny, které děti ochutnají. Prospívá také lidem, kteří trpí cukrovkou, ale nutno dodat, že ji mohou jíst pouze v syrové formě. Při tepelné úpravě se zvyšuje její glykemický index a mohou nastat zdravotní komplikace. Nejen diabetici by si měli na konzumaci mrkve dávat pozor.
Můžete se jí dokonce předávkovat. Má vysoký obsah vitaminu A, který ve velké míře může být v našem těle velmi nebezpečný. Příznaky, které můžete pozorovat, jsou slabost, bolesti hlavy, bolesti žaludku nebo nevolnost. Objevit se mohou také poruchy menstruačního cyklu nebo jiné problémy, které na první pohled nemusí souviset s předávkováním betakarotenem.
Zdroj: https://guardian.ng/life/five-negative-effects-of-carrots-you-should-be-aware-of/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071341/, https://www.webmd.com/diabetes/carrots-effect-on-blood-sugar, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28965203/