Mrazák zachraňuje jídlo a šetří čas. Tohle do něj ale nikdy nedávejte
Úspory jsou jistě v dnešní době namístě a mrazák je možností, jak v domácnosti ušetřit. Stačí zamrazovat zbylé připravené jídlo nebo nespotřebované potraviny, aby se tím prodloužila jejich trvanlivost. Jsou však druhy, které se do mrazáku dávat nesmějí, protože mohou ztratit svou jedinečnou chuť, případně změní svou konzistenci. Z pevných a šťavnatých rajčat se může stát nepoživatelná kašovitá břečka, obdobně se nehodí zamrazovat okurky, mléčné výrobky či vejce.
Voda v zelenině a ovoci mění chuť a konzistenci
Jaké jiné druhy zeleniny se nesmí uskladňovat v mrazáku? Kromě zmiňovaných rajčat, která by se neměla dokonce skladovat ani v chladničce, protože potřebují dozrát při pokojové teplotě, se jedná o okurky nebo melouny. Veškerá zelenina nebo ovoce s větším podílem vody při mražení mění svou chuť, protože ledové krystalky narušují buněčné membrány, k tomu dochází k jejich vodnatění.
Brambory mohou zapáchat
Obdobně se nedoporučuje zamrazovat brambory, které se mohou mrazem vysušovat a měknout, k tomu mohou po uvaření zapáchat, stejně jako jiné produkty s vysokým obsahem škrobu, kupříkladu rýže nebo těstoviny.
Mléčné výrobky s hrudkami
Jistě jste si někdy všimli, že jogurt, který zmrzne, má po rozmražení jinou konzistenci. V kelímku je jen bílá voda s hrudkami. Přesně to je důvod, proč se nemají mrazit mléčné výrobky, jako jsou smetana, mléko nebo měkké sýry, protože mění svou konzistenci. Tvrdé sýry se mohou po rozmrazení drolit.
Citrusové šťávy pijte hned
Zásobit se ovocnými šťávami pomocí mrazení? Některé druhy ovocných šťáv je možné mrazit v tvořítkách na led a používat dle potřeby, citrusové plody je však vhodnější použít hned po jejich přípravě, po zamrazení totiž mění svou konzistenci a nechutnají příliš dobře.
Vejce jedině bez skořápky
Vařená nebo smažená vejce připravit do zásoby, zamrazit a ráno jen ohřát v mikrovlnce? Tohle rozhodně nezkoušejte, protože takto připravená vejce zgumovatí a nemají chuť. Vejce lze mrazit pouze oddělením žloutků od bílků v rozdílných nádobách, protože skořápky vajíček by jinak mrazem popraskaly.
Zdroj: https://www.rd.com/list/foods-not-to-freeze/