Mikrovlnka ohřeje jídlo během pár minut. Zdravotní problémy za to ale nestojí
Mikrovlnná trouba patří mezi vybavení, které již najdete téměř v každé domácnosti. Pravdou ale je, že není tolik využívaná jako jiné spotřebiče. Během ohřevu potravin se do nich mohou dostat látky, které se uvolní, a můžete je společně s pokrmy jíst. Jaké produkty do mikrovlnky nejsou vhodné a proč je lepší jídlo ohřívat jiným způsobem?
Produkty, které do mikrovlnné trouby nepatří
Mikrovlnnou troubu najdete nejen v domácnostech, ale také v různých restauracích. Je to zařízení, které je levné a dokáže ohřát nejen hotová jídla, ale dokonce také rozmrazuje. Většina lidí ale raději ohřeje jídlo tradičním způsobem, například v klasické troubě nebo na sporáku. Syrové maso byste v ní ohřívat neměli, protože by se mohlo znehodnotit. Mikrovlnná trouba navíc ohřívá nerovnoměrně, takže byste maso ani nemohli sníst.
Z masa se mohou uvolňovat škodlivé látky, například bakterie salmonela nebo jiné. Proto si raději maso připravujte tradičním způsobem. Další potravinou je rýže. Tu byste si neměli v mikrovlnce ohřívat, ale vždy si uvařit porci, kterou budete moci sníst. Po ohřáté rýži se mohou objevit bolesti břicha, průjem, nebo dokonce zvracení. Ani některé druhy zeleniny byste do trouby dávat neměli.
Do mikrovlnky nepatří vejce ani zelenina
Zelenina, která nepatří do trouby, by se po ohřátí mohla stát nepoživatelnou. Mezi takovou patří špenát, celer, řepa, nebo dokonce brambory, které se do mikrovlnné trouby dávají docela často. Nakonec ale chutnají úplně jinak, než když uvaříte čerstvé. Během ohřívání této zeleniny se mohou uvolňovat karcinogenní látky.
Další zeleninou jsou chilli papričky, které vás mohou nejen popálit na očích, ale kvůli kapsaicinu se můžete popálit také uvnitř hrdla. Ani vejce nepatří do mikrovlnky, protože se z nich uvolní škodlivé látky. Jestli budete mít uvařená vejce, nejlepší bude sníst je studená, než abyste je v mikrovlnné troubě ohřívali.
Zdroj: https://www.mashed.com/70561/foods-never-put-microwave/