Léčivý a chutný zázvor – jak ho pěstovat?
V těchto sychravých dnech si častěji připravujeme zázvorový čaj, ať už abychom se zahřáli, nebo zahnali škrábání v hrdle. Účinně však pomáhá i při jiných zdravotních problémech. Zázvor snižuje srážlivost krve, zlepšuje její průtok, čímž přispívá k ochraně kardiovaskulárního systému. Snižuje i hladinu cholesterolu. Obklady ze zázvorového odvaru mají protizánětlivé a analgetické účinky, proto se doporučují při bolestech kloubů. Podporuje například i chuť k jídlu a zmírňuje bolesti hlavy.
Popis rostliny
Oficiální název této vytrvalá bylina je zázvor lékařský, latinský název je Zingiber officinale. Pro léčebné účely se používají jeho kořeny – mají světle hnědou barvu. Pod slupkou se nachází nažloutlá dužnina charakteristické štiplavé chuti.
Zázvor se dá běžně koupit v každém supermaketu a jeho velká výhoda je, že výborně snáší přepravu a v ledničce vydrží i několik týdnů. Je to teplomilná rostlina pocházející z tropů, proto se v našich podmínkách dá pěstovat pouze v květináči jako pokojová rostlina. Tímto způsobem nejen můžete vypěstovat svůj zázvor, ale rostlina zkrášlí i váš interiér listy případně i květy.
Pěstování zázvoru v květináči
Na rozmnožování je nejvhodnější termín koncem zimy a začátkem jara. Budete potřebovat větší květináč, kvalitní propustný substrát a čerstvýkořen, na kterém jsou patrné pupeny, očka. Kořen položte vodorovně na povrch substrátu tak, aby očka směřovala nahoru a jen jemně zasypte zeminou.
Květináč postavte na okno a substrát udržujte stále vlhký. Když asi po 2 až 3 týdnech začnou z kořene vyrůstat listy, nádobu postavte tak, aby na ni nesvítilo přímé slunce. Listy dorostou do délky asi 70 cm, jsou úzké a trochu připomínají rákosí nebo bambus. V přírodě kvete žloutnoucí nebo narůžovělými květy, v květináči však rozkvete jen zřídka.
Se sběrem můžete začít asi 9 až 10 měsíců po výsadbě. Příznakem botanické zralosti je žloutnutí listů. V tomto období můžete vybrat část kořene a udělat si z nich například čaj nebo použít při přípravě jídel. Zbývající znovu vysaďte.
Zázvor v kuchyni
Zázvor nejčastěji využívají v asijské a indické kuchyni, kde ho znají už téměř tři tisíce let. Ochucují ním jídla z masa, ale i různé sladkosti. Používají buď čerstvý, sušený nebo mletý, přičemž sušený je štiplavější. V některých oblastech světa je oblíbená zázvorová limonáda či zázvorové pivo. U nás se nejčastěji z něj pečou zázvorky, které se odedávna připravovali v době Vánoc.
Zkuste semena okrasného zázvoru
VIDEO: Jak pěstovat zázvor (anglicky)
Zdroj obrázku: SXC.hu