Lahodné rozinky nahradí sladkosti a prospějí zdraví
Rozinky jsou skvělou svačinou na cesty a pochoutkou, kterou lze snadno a příjemným způsobem nahradit běžné sladkosti. Ať už je budete konzumovat samotné či je přidáte do jogurtu, vaše tělo vám poděkuje. Nejen že jsou pro naše zdraví velmi prospěšné, zároveň jsou chutné. Ještě jsme vás nepřesvědčili?
Výživové informace
Sáček 50 gramů rozinek obsahuje:
- kalorie: 129,
- bílkoviny: 1,3 g,
- tuky: 0,2 g,
- sacharidy: 34 g,
- vláknina: 1,5 g,
- cukry: 25,5 g,
- antioxidanty, vápník, draslík, hořčík či vitamín C.
Tlusté střevo a trávicí ústrojí
Rozinky jsou dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá udržovat zdraví trávicího systému. Lékařské studie ukazují vliv rozinek na funkci tlustého střeva, a dokonce možné snížení rizika rakoviny tlustého střeva u těch, kteří jedí dvě porce rozinek denně.
Anémie
Rozinky jsou skvělým zdrojem železa, což z nich dělá jídlo vhodné pro boj s anémií. Nedostatek železa v krvi může někdy vést k únavě, dušnosti a závažnějším příznakům.
Protizánětlivé vlastnosti
Rozinky jsou bohaté na antioxidanty a fotochemikálie, které pomáhají tělu reagovat na zánět. Mají tak pozitivní dopad na kardiovaskulární systém, což je podloženo i studií o diabetu typu 2, kdy se pacientům trpícím touto nemocí při konzumaci rozinek snížil krevní tlak.
Podporují zdraví zubů a kostí
Ukázalo se, že kyselina oleanolová, vápník a bór, které se v rozinkách nacházejí, mají pozitivní vliv na kvalitu zubů a kostí. Bór prokazatelně pomáhá při vstřebávání vápníku do kostí.
Případná rizika
Rozinky obsahují hodně vlákniny, která může mít ve velkém množství projímavý účinek. I když to nemusí obecně představovat zdravotní riziko, pro uživatele projímadel tu nebezpečí je. Druhým důležitým rizikem je vyšší obsah cukru a kalorií. Konzumace přiměřeného množství váhu neovlivní, rozinkové hody ji ale trochu zvednout mohou.