Kyselá chuť není překážkou. Z aronie snadno připravíte výjimečně zdravou tinkturu
Aroniová tinktura je známá pro své skvělé vlastnosti. Má intenzivní nejen barvu, ale také vůni. Tinktura je velmi zdravá a může pomoci v mnoha ohledech. Jak ji ale podávat a jak si ji vůbec vyrobit? Poradíme, jak na to. Zjistíte také, jaké vitaminy aronie obsahuje a proč byste ji měli vyzkoušet právě vy.
Zdravotní výhody si užijete po celý rok
Tinkturu si můžete snadno vyrobit z plodů aronie. Vyznačují se několika skvělými vlastnostmi. Aronie patří mezi ovocné keře, které najdete po celém světě. Plody jsou sice kyselé, ale při výrobě tinktury si je můžete osladit. Mohou se dokonce jíst syrové, ale mnohem častěji se konzervují a připravují tak na zimní sezonu, kdy si je můžete dopřát.
Aronie patří mezi skutečné poklady. Obsahuje vitaminy C, E nebo vitaminy skupiny B. Je také zdrojem draslíku, železa nebo hořčíku. Působí blahodárně na celý organismus a zejména u lidí, kteří trpí na různá onemocnění. Mezi taková patří žaludeční problémy nebo hypertenze. Aronie pomůže vyčistit tělo od škodlivých látek. Můžete si ji tepelně připravit, protože tím své vlastnosti vůbec neztrácí.
Jak si takovou tinkturu připravit?
Recept není časově náročný a zvládnete ho během chvilky. K výrobě tinktury toho nebudete mnoho potřebovat:
- 1 kg zralých plodů aronie,
- 2 litry vody,
- 1 kg cukru,
- 1 litr lihu.
Můžete použít také mražené plody, záleží na vás. Plody pak povařte asi půl hodiny a poté nechte úplně vychladnout. Sceďte, přidejte také cukr, promíchejte a zase dejte vařit. Poté zase nechte vychladnout, přidejte lihovinu a nalijte do připravených a čistých lahví. Nechte tinkturu několik měsíců stát, protože pak bude mít ty nejlepší vlastnosti. Pro obohacení chuti do ní můžete přidat citronovou šťávu nebo skořici či vanilku. Připravit si ji můžete také bez vaření, stačí suroviny naskládat do sklenice, přidat cukr, alkohol, promíchat a nechat několik týdnů stát.
Zdroj: https://healthyhuemans.com/aronia-berry-tincture-recipe/