Wooden Shelves Pantry Food Storage Grain Products Storage Jars

Kuchyně pod útokem škůdců: nejsou to jen moli, kteří dokážou napáchat spoušť

Nákupy do zásoby jsou v těchto měsících možností, jak ušetřit nemalé peníze. Nestačí jen nakoupit v akci za výhodnou cenu, ale taktéž vše správně uskladnit. Jinak se může lehce stát, že ztráty budou dvojnásobné, protože potraviny mohou napadnout různí škůdci, kteří mají v domácnosti pestré možnosti potravy. Nesprávně skladované výrobky se mohou také snáze zkazit. Jak potraviny uskladňovat, aby nepřišly vniveč, a jak se zbavit nejčastějších škůdců v domácnosti?

Zavíječ moučný není mol

Říká se mu mol moučný nebo potravinový mol, ale je těmto druhům pouze podobný, jedná se totiž o zavíječe moučného. Je hrozbou nejen pro mouku, obiloviny, luštěniny, suchary nebo kakao v domácnosti, ale také ve velkoskladech, kde patří mezi nejčastější škůdce. Měří okolo jednoho centimetru, jeho zbarvení je šedé barvy a tělo pokrývají rozmazané pruhy. Při napadení zásoby kontaminuje výkaly, o přítomnosti larev svědčí drobné pavučinky.

Mohlo by vás zajímat:  Množství slimáků a šneků v zahradě lze redukovat ručním sběrem i osvědčenými prostředky

Pisivky v koupelně i v mouce

Neméně častým a nezvaným návštěvníkem jsou pisivky, kterých existuje na tři tisícovky druhů. Pisivky (Psocoptera) jsou malí broučci o velikosti do 3 milimetrů, kterým se zamlouvají vlhké koupelny i knihovny, kde likvidují staré knihy. Může se jim zalíbit též v kuchyňské skříňce v mouce nebo jiných potravinách, kde škodí zejména při přemnožení. Po jejich návštěvě potraviny plesniví. Pro člověka nejsou nebezpečné, ale citlivým jedincům mohou způsobovat alergické reakce.

Zdroj obrázku: Freepik

Larvy potemníka jako postrach

Potemník vypadá na pohled neškodně, ale nenechte se mýlit. Dostává se na jaře do domácností, přičemž larvy se nejčastěji vyskytují v mouce, proto se jim přezdívá mouční červi. Jedná se o druh, který se doporučuje konzumovat pro velké množství proteinů. Kromě mouky napadají larvy veškeré sypké potraviny včetně ovesných vloček nebo strouhanky. Larvy znehodnocují výrobky svými výkaly a výpotky, navíc dokážou igelitové nebo papírové balení prokousat.

Mohlo by vás zajímat:  Užijte si celý rok bez otravného hmyzu. Bylinky se postarají, aby se vám obloukem vyhnul

Jak se škůdců zbavit

Škůdců je potřeba se rychle zbavit, protože se promptně množí a zlikvidovat jejich kolonie je mnohem obtížnější. Je potřeba vyhodit veškeré poškozené nebo kontaminované potraviny a skladovací prostory dokonale vymýt včetně rohů a různých skulin. Účinně působí roztok octové vody v poměru 1 : 1. Po vyčištění skříněk se musí nově zakoupené potraviny přemístit do uzavíratelných a vzduchotěsných sklenic, doporučuje se pravidelná kontrola všech uskladněných zásob, pomůže též pravidelné větrání vnitřních prostor a snižování vlhkosti vzduchu.

Zdroj: https://www.gcpestcontrol.com.au/blog/most-common-pests-found-in-the-kitchen/
Přidat na Seznam.cz