Křen má výjimečné složení, díky kterému působí jako přírodní lék
Křen selský je tradiční českou zeleninou, která v minulosti nechyběla snad v žádné zahrádce. Pěstuje se kvůli mohutnému kůlovému kořenu, jenž vyniká typickou palčivou chutí. Určitě i vy znáte delikatesu v podobě vařeného kolene se strouhaným křenem. Křen vedle toho, že se používá v kuchyni, je důležitou léčivkou. Jaké léčivé účinky nabízí?
Křen selský
Rod křen má tři druhy, které rostou v mírném pásu Evropy a Asie. Domovinou křenu selského, který se pěstuje i u nás, je Moldávie a jižní oblasti Ukrajiny. Zde ho lze najít v údolích řek. Do střední Evropy se dostal společně se Slovany. Kořeny se sklízejí druhým až třetím rokem, nejlépe na jaře nebo na podzim. Aby se rostliny zbytečně nevysilovaly, je vhodné odstraňovat během vegetační doby květenství.
Co všechno křen obsahuje
Křen selský je oblíbeným zdrojem vitamínu C a provitamínu A. Z minerálů je bohatý na železo, hořčík, fosfor, vápník a draslík. Dále obsahuje:
- hořčičné silice,
- fytoncidy,
- fenyletylalkohol,
- lysozomy.
Díky svému složení je přírodním antibiotikem. K přípravě pokrmů se využívá nejen kořen, ale také listy. I ty mají léčivé účinky. Křen pomáhá trávit tučná jídla, zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuků.
Lék proti revmatismu
Revmatismus je bolestivé onemocnění kloubů. V lidovém léčitelství se listy křenu používají ke zmírnění bolestí. Listy se opláchnou a položí na koleno v místě bolesti. Nechají se působit. Je možné z nich připravit účinnou mast. V takovém případě se omyté listy rozmixují na kaši. U citlivějších lidí může tato kaše způsobit pálení a svědění pokožky.
Lék proti nachlazení
Protože kořen křenu obsahuje významné množství vitamínu C, je výborným lékem na kašel, rýmu, ucpané nosní dutiny a bolesti hlavy, které jsou hlavními příznaky nachlazení. Vyplatí se vyrobit si domácí křenový sirup ze 100 g nastrouhaného křenu a 50 ml vody. Vše smícháte a necháte asi dvě hodiny louhovat. Pak nálev scedíte a osladíte ho lžičkou medu, který má také antibiotické účinky. Sirup se užívá během dne ráno, v poledne a večer, a to vždy po jedné čajové lžičce.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-horseradish, https://en.wikipedia.org/wiki/Horseradish, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-horseradish, https://www.specialtyproduce.com/produce/Horseradish_Leaves_5037.php, https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/an-overview-of-rheumatic-diseases, https://www.verywellhealth.com/horseradish-benefits-4585217