Kopřivová polévka dodá vitamíny a zasytí
Kopřiva je známá jako plevel, který nás navíc dokáže pěkně popálit. Ve skutečnosti je to ale rostlina, která má široké využití nejen na zahradě, ale i v kuchyni. Jak polévku z kopřivy vytvořit a z jakého důvodu?
Co je dobré o kopřivě vědět, než se do vaření pustíte
Kopřiva je rostlina, která je na zahradách považována za plevel, kterého je nutné se zbavit. Často se z ní vyrábějí například hnojiva či kompost. U lidí všeobecně je známá zejména pro své žahavé schopnosti. V lékařství je ale využívána už po několik století. Hojně se využívala například pro léčbu revmatismu či vředů. Rostlina sama o sobě obsahuje vysoké množství vitamínů K, C či B anebo stopové prvky, jako je hořčík či vápník.
Najít ji můžete hlavně na nehostinných místech. Její využití se liší podle období. Kopřivu je vhodné konzumovat, dokud se v jejích stoncích nevytvoří provazce. Po vytvoření květu už je vhodná spíše pro využití na zahradě.
Jak na chutnou kopřivovou polévku
Vezměte si listy kopřivy a šťovíku a pečlivě je očistěte pod tekoucí vodou. Poté je nechte několik minut vyvařit ve vývaru z kořenové zeleniny. Ideální je klasická kombinace petržel, celer, mrkev. Vývar s listy rozmixujte. Směs dochuťte, čím hrdlo ráčí. My doporučujeme přidat smetanu, kopr, cukr, sůl, pepř a spařený křen. Všechny ingredience pečlivě promíchejte. Ideální je polévku podávat s vejcem vařeným natvrdo. Ozdobit ji také můžete několika nasekanými listy. V tom případě si jich před rozmixováním z vývaru několik vytáhněte. Pokud chcete, aby byla polévka o něco sytější, můžete přidat i uvařené brambory.
Recept na polévku není nijak pevně daný a hodí se do ní spousta věcí. Do hrnce můžete přidat například i majoránku, petržel nebo ředkvičky. Polévka tak pokaždé dostane trochu jinou chuť a z jídla budete mít pokaždé jiný zážitek.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9253158/, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/nettle-soup, https://www.simplyrecipes.com/recipes/nettle_soup/, https://www.britannica.com/plant/nettle, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325244