Russian Traditional Nettle Soup

Kopřivová polévka dodá vitamíny a zasytí

Kopřiva je známá jako plevel, který nás navíc dokáže pěkně popálit. Ve skutečnosti je to ale rostlina, která má široké využití nejen na zahradě, ale i v kuchyni. Jak polévku z kopřivy vytvořit a z jakého důvodu?

Co je dobré o kopřivě vědět, než se do vaření pustíte

Kopřiva je rostlina, která je na zahradách považována za plevel, kterého je nutné se zbavit. Často se z ní vyrábějí například hnojiva či kompost. U lidí všeobecně je známá zejména pro své žahavé schopnosti. V lékařství je ale využívána už po několik století. Hojně se využívala například pro léčbu revmatismu či vředů. Rostlina sama o sobě obsahuje vysoké množství vitamínů K, C či B anebo stopové prvky, jako je hořčík či vápník.

Mohlo by vás zajímat:  První pomoc na zahradě. Ke zranění dojde snadno, vždy mějte po ruce lékárničku

Najít ji můžete hlavně na nehostinných místech. Její využití se liší podle období. Kopřivu je vhodné konzumovat, dokud se v jejích stoncích nevytvoří provazce. Po vytvoření květu už je vhodná spíše pro využití na zahradě.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak na chutnou kopřivovou polévku

Vezměte si listy kopřivy a šťovíku a pečlivě je očistěte pod tekoucí vodou. Poté je nechte několik minut vyvařit ve vývaru z kořenové zeleniny. Ideální je klasická kombinace petržel, celer, mrkev. Vývar s listy rozmixujte. Směs dochuťte, čím hrdlo ráčí. My doporučujeme přidat smetanu, kopr, cukr, sůl, pepř a spařený křen. Všechny ingredience pečlivě promíchejte. Ideální je polévku podávat s vejcem vařeným natvrdo. Ozdobit ji také můžete několika nasekanými listy. V tom případě si jich před rozmixováním z vývaru několik vytáhněte. Pokud chcete, aby byla polévka o něco sytější, můžete přidat i uvařené brambory.

Mohlo by vás zajímat:  Po dlouhé zimě tělo potřebuje příval nové energie. Nejlépe ji doplní jednoduché superpotraviny

Recept na polévku není nijak pevně daný a hodí se do ní spousta věcí. Do hrnce můžete přidat například i majoránku, petržel nebo ředkvičky. Polévka tak pokaždé dostane trochu jinou chuť a z jídla budete mít pokaždé jiný zážitek.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9253158/, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/nettle-soup, https://www.simplyrecipes.com/recipes/nettle_soup/, https://www.britannica.com/plant/nettle, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325244
Přidat na Seznam.cz