Krásné, ale nebezpečné. Nejen v lese můžeme potkat nebezpečné rostliny, které skrývají jed
Když sbíráme v lese houby, dáváme si velký pozor, abychom si do košíku nepřidali také jedovatý kousek. Nejen houby ovšem mohou být nebezpečné. Máme kolem sebe plno jedovatých a zdraví ohrožujících rostlin. Dávejme si tedy pozor na to, jaké rostliny nás obklopují, a nejvíce na to, jaké konzumujeme. Pro všechny případy zde předkládáme pár rostlin, na které bychom si všichni měli dát velký pozor.
Tis a jeho červené bobule
Tis se v našich podmínkách objevuje ve formě jehličnatého stromu či keře. Často se vyskytuje jako okrasná rostlina v parcích a na zahradách rodinných domů. Jeho bobulovité plody jsou velmi podobné borůvkám, jen mají červenější barvu. Právě tyto bobule a také jehličí z tisu jsou velmi jedovaté. Obsažené sloučeniny jsou taxin, taxicin, taxol a kyanogenní glykosid. Tyto látky se velmi rychle vstřebávají do trávicího traktu člověka a způsobují otravu již 30 minut po konzumaci. Velký pozor na tyto lákavé bobule musí dát hlavně děti, jelikož otrava z nich pro ně může mít fatální následky.
Mák
Mák je známá potravina, kterou používáme od pradávna v kuchyni. Důležité je ovšem vědět, že se mák může velmi snadno stát také jedem. Semínka samotná nám nijak neublíží, ale mléko obsažené v hlavě máku obsahuje morfin, který je pro člověka velmi návykový a nebezpečný. Také nať máku je jedovatá. Obsahuje jedovaté látky, jako je kodein, papaverin a thebain.
Konvalinky
Krásné, bílé, často svatební květiny, které ovšem mohou přivodit také nepříjemnosti. Z konvalinek vychází nádherná vůně. Jsou velmi dekorativními květinami, ale bohužel obsahují také silné glykosidy, které se používají k výrobě speciálních léků. Jejich dávkování je velmi hlídané, jelikož se jedná o jed. Z konvalinky je jedovatá každá její část. Velký pozor bychom si měli dávat při sběru medvědího česneku, jelikož listy jsou s těmi od konvalinek skoro k nerozeznání.
Zdroj: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-poison-plants-guide