Kimči se řadí mezi nejzdravější jídla na světě. Jeho konzumace přispívá k dobrému trávení
Kimči se nemusí podobat nakládaným okurkám, které známe v naší zemi, ale určitě je to jedna z nejpopulárnějších siláží na světě. Navíc se považuje za jedno z nejzdravějších jídel na světě. Je dobré zařadit ho do menu, protože dokáže velmi pozitivně ovlivnit náš organismus.
Co je to kimči
Kimči je součástí tradiční korejské kuchyně, ale je stále populárnější i v našich končinách. Někdy se nazývá kysaným zelím, ale je mnohem víc. Kimči je nakládaná zelenina s pepřem a různými přísadami. Základem kimči je čínské zelí a je doprovázeno například mrkví, pórkem, česnekem, jarní cibulí, okurkou, bílou asijskou řepou, japonskou ředkvičkou, celerem, a dokonce i mořskými plody a rybami, jakož i kořením, jako je cukr, sůl, zázvor, rybí omáčka a pepř.
Kimči je siláž a siláž, jak víme, je velmi zdravá. Je mimo jiné zdrojem přírodních probiotik a prebiotik. Kdyby tento argument nestačil, dodáme, že kimči bylo prohlášeno za jedno z pěti nejzdravějších jídel na světě. Průměrný Korejec sní 22 kilogramů kimči ročně. A ještě jedna zajímavost, tradiční způsob přípravy kimči na zimu (kimjang) byl zapsán na seznam nehmotného dědictví UNESCO v roce 2013.
Množství živin
Kimči je plné živin a zároveň má málo kalorií. Je mimo jiné zdrojem vitamínů C, K, A, B, železa, hořčíku, draslíku a fosforu. Kimči je bohaté na vlákninu, a co je důležité, obsahuje prospěšné bakterie Lactobacillus, které patří k bakteriím kyseliny mléčné. Tato potravina přirozeně podporuje imunitu. Kimči obsahuje mnoho druhů probiotických bakterií, zejména bakterií kyseliny mléčné. Četné bakteriální kultury nacházející se v siláži jsou přírodní probiotika a mají pozitivní vliv na bakteriální flóru střev, čímž se posiluje imunita celého těla.
Kimči podporuje trávení a přispívá k regulaci funkce střev. Je to produkt s nízkým obsahem kalorií a produkt, který vám může pomoci zhubnout. Studie prokázaly, že kimči pozitivně ovlivňuje funkci jater a zlepšuje detoxikaci. Podle některých studií může konzumace korejské pochoutky přispět ke snížení rizika srdečních chorob, mimo jiné snížením hladiny cholesterolu a snížením zánětu. Odborníci také spojují konzumaci kimči se snížením krevního tlaku a cukru.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-kimchi