Pickled Cucumbers Glass Jars Blue Wall

Každý má svůj osvědčený recept na nakládané okurky. I ty nejlepší však zkazí jediná chyba

Lahodné, správně kyselé a křupavé okurky jsou skvělé v kombinaci s masovými pokrmy, sendviči, saláty nebo jen tak samotné. Abychom si chuť těchto okurek užili i v zimě, nakládáme je v létě. V zimě však můžeme být docela zklamaní, když otevřeme láhev a najdeme na okurkách plíseň. Při zavařování si proto dávejte pozor na některé věci.

Nepříjemná plíseň na okurkách

Během letní sezóny jste vyrobili několik sklenic okurek a nyní se chystáte si na nich pochutnat. Když je však otevřete, zjistíte, že vaše okurky nevypadají tak, jak by měly. Ale nemusí to být nutně plíseň. Ve sklenici s okurkami se může vytvořit tzv. kvasná ovčí kůže, což je normální jev. Jedná se o tenkou, stejnoměrnou vrstvu bílého květu, která se objevuje na povrchu nádoby a je způsobena činností bakterií mléčného kvašení.

Mohlo by vás zajímat:  Dopřejte svým pokojovým rostlinám příjemnou koupel. Budou svěží a plné energie

Plíseň můžete poznat podle jiných příznaků. Květ se objevuje ve skvrnitém vzoru, je silnější než kvasící ovčí kůže a má šedou nebo zelenou barvu. Skutečnost, že je láhev pokryta pěnou a nepříjemně zapáchá, je známkou toho, že se jedná o plíseň. Okurky navíc nejsou pevné a tvrdé, ale měkké na dotek a snadno se rozpadají. Tyto okurky nejezte a vyhoďte je.

Zdroj obrázku: Freepik

Příčiny plísně na okurkách

Hlavním důvodem je nepřesné zakrytí okurek solným nálevem. Právě to chrání okurky před zkažením. Pokud je ho tedy příliš málo, může se v nádobě objevit plíseň. Okurky však nestačí jen zalít nálevem, aby nevyčnívaly. Zeleninu je třeba správně vložit do láhve. Měly by být uspořádány pevně, aby při zalévání nevyplavaly na povrch. Do okurek je také dobré přidat trochu cukru. Má podobné konzervační účinky jako sůl, takže okurky zůstanou dlouho pevné a chutné.

Mohlo by vás zajímat:  Jediná chyba může pivoňky zničit. Málokdo přitom ví, kdy je správně přesadit

Aby byly okurky podle vašich představ, tedy křupavé a bez plísní, vyplatí se dodržet několik rad. Nejlepší je nakládat okurky dobré a jediné odrůdy. Než začnete okurky nakládat, je dobré je na 30 minut namočit do studené vody. Tím se zpevní. Nádoby a víčka důkladně umyjte a opařte. Sklenice musí být pevně uzavřené, takže se ujistěte, že nemáte žádná ohnutá víčka.

Zdroj: https://ferment.works/troubleshooting-fermented-vegetables/2017/8/20/mold-on-top-of-fermented-cucumber-pickle-brineis-it-safe-to-scoop-off
Přidat na Seznam.cz