Každá kuchyně se snadno promění v bylinkovou zahrádku. Čerstvé chuti bylinek se nic nevyrovná
Kuchyň může sloužit nejen k vaření, ale snadno si v ní můžete vypěstovat vlastní bylinky, které využijete právě k vašemu kouzlení na sporáku. Existuje mnoho druhů bylinek, které si můžete vysadit sami a poté je čerstvé používat do oblíbených pokrmů. Některé se pěstují velmi snadno, jiné potřebují zvláštní podmínky. Nic se ale nevyrovná tomu, když si můžete do jídla přidat čerstvou porci bylinek.
Jaké bylinky si můžete doma pěstovat?
Pokud nevíte, jakými bylinkami začít, rozhodně mezi oblíbené patří například petržel nebo máta. Jsou to bylinky, které využijete nejen k vaření, ale například máta poslouží jako osvěžení do obyčejné vody. V kuchyni se vyplatí mít čerstvé suroviny, protože jídlu dodají pravou chuť. Koriandr se například pěstuje velmi snadno, první sazenice vyraší po několika týdnech od zasetí semínek.
Kopr je bylinka, kterou buď milujete, nebo nenávidíte. Velmi snadno se pěstuje, je velmi aromatický a potřebuje pravidelně zalévat. Je vhodné ho také hnojit. Petržel patří mezi asi nejoblíbenější bylinky vůbec. Je velmi snadné ji vypěstovat a můžete si ji pokaždé natrhat podle libosti. Bude potřebovat dostatek světla, a proto se hodí především na parapet.
Nezapomínejte na bylinky pro své zdraví
Rozmarýn je aromatická bylinka, která se hodí především na ryby. Můžete ji pěstovat v malých květináčích hlubokých do 15 centimetrů. Potřebuje vlhký substrát a také čerstvý vzduch, který rostlině jednou za čas dopřejte. Pokud chcete mít doma šalvěj, nebudete potřebovat ani květináč, na začátek vám bude stačit plastový kelímek. Následně ale bude potřebovat velkou nádobu.
Tymián potřebuje vlhkou zeminu, aby se vůbec objevily první sazenice. Poté ho také mírně, ale pravidelně zalévejte. Meduňka se bude hodit především v podzimním období, kdy nás trápí chřipky a nachlazení. Pěstuje se také velice snadno a potřebuje zálivku 2–3krát týdně.
Zdroj: https://www.nuenza.com/en/how-to-incorporate-herbs-into-your-kitchen-decor/