1594

Kakao působí jako přírodní afrodiziakum, zpomaluje stárnutí a prospívá zdraví srdce

Kakao je považováno již celá staletí za přírodní afrodiziakum. Je to produkt s mnoha zdravotními vlastnostmi, mezi které mimo jiné patří i zpomalování stárnutí, snižování rizika cukrovky, snižování krevního tlaku a také zabraňuje srdečním chorobám.

Výživové vlastnosti

Kakao by mělo být přítomno v denní stravě. Je nejen velmi chutné, ale také zdravé. Kakao obsahuje více než 300 cenných přísad. Týká se to mimo jiné mastných kyselin, metylxantinů a aminokyselin jako tryptofanu, tyraminu a serotoninu. Kakao je také vynikajícím zdrojem polyfenolů, tedy široce působících antioxidantů, které mají protirakovinné, protizánětlivé a antiaterosklerotické účinky.

Mohlo by vás zajímat:  Kaštany provází bohatá historie. Jejich vlastností si ceníme dodnes

Díky takovému vzácnému složení má kakao řadu zdravotních vlastností. Jsou to především protizánětlivé, antialergické a antioxidační účinky. Mezi další vlastnosti kakaa patří snížení rizika cukrovky, lepší nálada, regenerace těla po fyzické námaze, zvyšování sexuální touhy, zabraňování obezity a již zmiňované snižování krevního tlaku.

2148553142
Zdroj obrázku: Freepik

Zdravé kakao

Na trhu najdeme mnoho druhů kakaa a výrobky, které předstírají, že jsou kvalitní. Ne všechny jsou stejně zdravé. Při nákupu věnujte pozornost složení produktu. Nejlepší volba bude 100% kakao bez přísad ve formě cukru nebo barviv. Stojí za to vyhnout se takzvaným čokoládovým výrobkům. Některé z nich obsahují pouze 10 procent kakaa.

Mohlo by vás zajímat:  Spaní se psem v jedné posteli přináší mnoho výhod i nevýhod. Každému vyhovuje něco jiného

Dalším kritériem, které by se mělo při koupi kakaa dodržovat, je způsob jeho výroby. Lékaři zdůrazňují, že většina vitamínů a výživových hodnot se nachází v přírodním kakau, které nebylo tepelně ošetřeno. Při přípravě zdravého kakaa je samozřejmě zásadní výběr kvalitního produktu. Následně už jen stačí zalít kakao horkým mlékem a důkladně promíchat. Tento základní recept však lze nějakým způsobem diverzifikovat. Díky vhodným přísadám může kakao získat nejen novou a výraznější chuť, ale také další vlastnosti.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/cocoa-powder-nutrition-benefits
Přidat na Seznam.cz