Javorový sirup je doporučován při dietě, chuťově je sladší než med
Javorový sirup je známější v Severní Americe, ale získává na popularitě také v tuzemsku. Vyrábí se z mízy javoru cukrového a nejčastěji se používá pro doslazení různých dezertů, jako jsou palačinky, vafle nebo zmrzlinové poháry. Může se používat i na běžné slazení, jeho výhodou jsou antioxidační a protizánětlivé účinky. Důvodů, proč používat javorový sirup namísto běžného bílého cukru nebo medu, existuje více. Které to jsou a je možné tento druh sladidla konzumovat při dietě?
Oblíbený v Kanadě i v USA
Dříve jsme neměli o jeho existenci vůbec ponětí, na slazení se používal cukr, případně med. Naštěstí se vše mění a v gastronomii se otevírají nové možnosti včetně použití tradičního sirupu známého ze Severní Ameriky. Javorový sirup je k dostání v běžné obchodní síti, přičemž se jedná o čistě rostlinný produkt. Vyrábí se z mízy javoru cukrového, která se získává nařezáváním nebo navrtáváním kmenů. Takto získaná tekutina obsahuje velké množství vody, která se nechá odpařit. Sirup tak zhoustne, na závěr se přefiltruje. Jeden litr sirupu vznikne z 30 až 50 litrů mízy.
Výhody javorového sirupu
Jak již bylo zmíněno, javorový sirup je čistě přírodního původu. Metodu výroby tohoto sirupu znali už indiáni, kteří předali znalosti evropským kolonistům. Již tenkrát byly známé výhody javorového sirupu, posiluje totiž imunitu a pomáhá předcházet různým onemocněním. Je zdrojem vitamínů skupiny B a mnoha minerálních látek včetně vápníku, zinku, draslíku, hořčíku a manganu. Dále obsahuje cenné antioxidanty, které mají protirakovinné účinky. Pravidelná konzumace javorového sirupu zlepšuje trávení, podporuje fungování srdce nebo mozku, posiluje kosti a svaly a napomáhá harmonizaci cholesterolu.
Méně kalorií než cukr a med
Sladit cukrem, medem, nebo javorovým sirupem? Javorový sirup neobsahuje umělá aditiva a konzervační látky, současně má méně kalorií než běžný bílý nebo hnědý cukr i med. Právě k medu bývá tento druh sirupu přirovnáván, 10 gramů javorového sirupu má 26 kcal a stejné množství medu přes 30 kcal, cukr pak 39 kcal. Všechny tři produkty patří do skupiny potravin s vysokým glykemickým indexem, přesto se může javorový sirup používat při dietě. Chuťově se jeví sladší, proto stačí menší množství při slazení kávy nebo čaje. Javorový sirup se vzhledem k vysokému glykemickému indexu nedoporučuje diabetikům a ženám se syndromem polycystických ovarií.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/maple-syrup-good-for-you