Jak pěstovat celer

Celer patří spolu s mrkví k nejpoužívanější kořenové zelenině. Už jen z tohoto důvodu nechybí při svém pěstování na žádné zahrádce. Jenže není celer jako celer. Známe hned několik druhů celerů – bulvový, řapíkatý, naťový. Každý z nich potřebuje při pěstování něco jiného.

Ať už se letos rozhodnete pěstovat na své zahrádce jakýkoliv druh, pokusíme se Vám předat rady. Podíváme se na výsev, růst i sklizeň. Přečtěte si následující řádky.

Celer

Jinak také miřík vonný se pěstuje u nás zhruba od 19. století. Přišel k nám z Jižní Evropy. Znali ho už obyvatelé starého Egypta, kteří používali jeho listy k pohřebním obřadům. Původní celer planý nebyl k jídlu. K dokonalosti jej dotáhli až Řekové.

Mohlo by vás zajímat:  Růžičková kapusta je královnou jarní zeleniny. Po dlouhé zimě nakopne energií a pomůže zhubnout

Zahrádkáři nejvíce pěstují celer bulvový, méně pak řapíkatý a listový. Velké podzemní bulvy se konzumují syrové i tepelně upravené. Listový využijete formou koření a přísad do omáček a polévek. Řapíkatým můžete dochutit saláty či zapékané pokrmy. Šťáva z celeru podporuje chuť k jídlu, upravuje trávení a působí močopudně.

Výsev

Při pěstování je nejdůležitějším faktem začít včas s výsevem. To proto, aby sazeničky, které později přesadíte do zahrady, měly čas vyrůst. Semena vysejte už v únoru u všech druhů celerů. Doba jejich klíčení se pohybuje okolo 2-3 týdnů při teplotě 15-20°C. Jedinou možností, jak obejít pěstováni celeru ze semínek je zakoupení hotových sazenic v květnu. Sazeničky se nesmí nachladit. Reakcí na nachlazení je, že vám později nevzejdou a nic z nich nebude.

Mohlo by vás zajímat:  Čisticí kúra z červené řepy vlije do žil novou energii. Vychutnejte si všechny její benefity

Jak pěstovat celer?

Jeho pěstování není nijak náročné. Sazenice bulvového druhu musíte vysadit na záhon v rozestupech 30 x 40 centimetrů do brázd hlubokých 20 cm. Sazenice řapíkatého druhu zasazujte v rozestupech 50-ti centimetrů do brázdy hluboké 20 cm. Po zasazení je vydatně zalijte.

Po celou dobu růstu potřebuje vydatnou zálivku, půda musí být neustále vlhká. Nikdy nezalévejte jeho listy – riskovali byste tím onemocnění. Bulvový celer je potřeba pravidelně okopávat.

Sklizeň

Připraven na sklizení je asi za 200 dní od výsadby. Vždy se sklízí s příchodem prvních mrazíků. Ovšem výhodou je, že první menší bulvy se mohou sklidit na začátku července. U řapíkatého druhu se sklízí listy. Dbejte na odstranění špiček listů, ty se nekonzumují. Zralý bývá o třicet dní dříve než bulvový. Při pěstování naťového celeru se sklízí jeho nať již v průběhu vegetace. Užívat se může čerstvá i sušená.

Přidat na Seznam.cz