Jak mít košíky plné angreštu? Klíčem je podzimní prořezání!
Trpíte marnými sklizněmi, zatímco váš soused se chlubí přeplněnými košíky? Ovládněte plodnost svých angreštů jednoduchým trikem: pravidelné podzimní prořezání, tajemství zkušených zahradníků. Nezanedbávejte tuto klíčovou péči a těšte se na bohaté úrody chutného a zdravého ovoce. Jak tuto péči provést a co dalšího udělat pro jejich větší růst?
Ochrana před zimou a vyšší výnosy
Proč na podzim nevzít nůžky do ruky a nezachránit své keře? Prořezání pomáhá zvlášť při přezimování a přináší skvělé výsledky při sklizni.
Keře se mohou prořezávat z několika důvodů, zejména pro odstranění poškozených výhonů nebo několikaletých šlahounů, obdobně pro formování nebo zmenšování koruny. Řezy se provádí pomocí ostrých nůžek nebo nože, které se musí před použitím vydezinfikovat.

Podzimní prořezání angreštových keřů
Během podzimních úkolů každého zahradníka patří prořezávání angreštových keřů mezi zásadní činnosti, které se nesmí opominout, protože při formování koruny se vegetace tímto způsobem posílí před zimou. Keře se prořezávají též na jaře, v podzimním termínu se musí ale odstraňovat staré nebo poškozené výhony. Keř se tímto krokem posílí, navíc se sníží potřeba použití minerálních hnojiv. Ušetřená energie následně zvýší v další sezóně plodnost keře, prostřihávání výhonů usnadňuje cirkulaci čerstvého vzduchu a k plodům se dostane více slunečních paprsků.
Sběr ovoce asi měsíc před prvními mrazíky
U podzimních odrůd se provádí sklizeň asi měsíc před prvními mrazíky, po shození listů se může provést řez, optimálně v době od října do začátku listopadu při příznivém počasí. V prvních dvou letech se tvoří koruna, v prvním roce se tedy výhony zkracují o polovinu, ve druhém roce se vystřihávají oslabené výhony a ostatní se zkracují o třetinu. Po dvou letech je hotová koruna se základními šesti nebo sedmi větvemi, poté se odstraňují výhony z kmínku a ze středu koruny. Omlazující střih se může provádět na jaře, kdy se ponechává pět nejsilnějších výhonů, větvičky se pak zkracují o jednu třetinu, odstranit se musí i křížící se větve.
Zdroj: https://www.rhs.org.uk/fruit/gooseberries/gooseberry-pruning-and-training
