Set Rice Collection Wood

Hnědá rýže je zdravější a výživnější než bílá. Ideální je pro diabetiky i při hubnutí

Rýže patří mezi tradiční pokrmy, které se nejčastěji v tuzemsku podávají jako příloha namísto brambor. Je považována za zdravou potravinu, proto je součástí slaných jídel, polévek, rizota či salátů, ale také sladkých nákypů nebo pudinků. Bílou rýži je vhodnější nahradit hnědou variantou, která je o poznání zdravější a může nahradit brambory nebo těstoviny jako přílohu. Proč hnědou rýži zařadit do jídelníčku?

Bílou může nahradit hnědá

Jaký je rozdíl mezi bílou a hnědou rýží? Obě varianty se odlišují chutí, tvarem i velikostí, roli hrají nutriční hodnoty. Bílá se používá běžněji, protože se snadno a rychle připravuje, ale neobsahuje žádné blahodárné živiny. Hnědá rýže je nerafinovaná, obsahuje celá zrna, přičemž se odstraňují pouze vnější slupky. Tento druh rýže je cenný pro obsah živin a minerálních látek, mimo jiné hořčíku, železa, manganu, zinku, vápníku, selenu nebo draslíku. Kromě toho je zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu E a K. [1,2]

Mohlo by vás zajímat:  Kimči se řadí mezi nejzdravější jídla na světě. Jeho konzumace přispívá k dobrému trávení
Zdroj obrázku: Freepik

Delší příprava i trávení

Hnědá rýže se připravuje obdobně jako bílá a může ji plně nahradit. Je třeba počítat s delší dobou nutnou na přípravu, nadto má nižší glykemický index (cca 50–55), proto se tráví pomaleji. To je výhoda, kterou ocení diabetici, pro které je postupné uvolňování energie vhodnější pro stabilizaci glukózy v krvi. Hnědá rýže se doporučuje při hubnutí, protože obsahuje velké množství vlákniny, která zasytí na dlouhou dobu a nehrozí pak dojídání. [3]

Mohlo by vás zajímat:  Dýně se neztratí v kuchyni ani jako domácí dekorace

Ideální bezlepková příloha

Hnědá rýže oslovuje také všechny na bezlepkové dietě nebo pacienty s celiakií, protože je přirozeně bezlepková a zcela bezpečná pro střeva. Je možností též pro kardiaky, protože snižuje hladinu špatného cholesterolu a snižuje riziko onemocnění cukrovkou. S hnědou rýží se to ale nesmí přehánět, protože obsahuje kyselinu fytovou a relativně velké množství anorganického arzenu, který zvyšuje riziko rakoviny. Pro snížení arzenu se proto doporučuje vařit tento druh rýže ve velkém množství vody (přibližně 5 : 1) a před vařením zrna dobře propláchnout.

Zdroje:
[1] https://www.webmd.com/diet/health-benefits-brown-rice
[2] https://health.clevelandclinic.org/brown-rice-or-white-rice-which-is-your-healthier-option/
[3] https://www.healthline.com/nutrition/brown-vs-white-rice
Přidat na Seznam.cz