Barbecue 820010 1920

Grilovací tyčinky jsou rychlovka na zahradní party, ale možný nepřítel pro naše tělo

Mezi Čechy se grilování těší velké oblibě a grilovací sezóna je každé léto v plném proudu. S partou přátel a při dobré zábavě se připravuje řada pochutin, mimo jiné i grilovací tyčinky. Právě na ně se zaměřil nejnovější test spotřebitelské organizace dTest. Největší slabinou se ukázaly být údaje na etiketách, hned dva výrobky kvůli nim propadly.

Češi patří mezi grilovací velmoc. Podle veřejných průzkumů grilují čtyři pětiny z nás, z toho více než polovina alespoň jednou měsíčně. Mezi sortimentem určeným na gril se objevují i grilovací tyčinky, které mohou zaujmout svou neobvyklostí. Vypadají jako syrový polotovar, ale ve skutečnosti se jedná o tepelně opracovaný masný výrobek. Etikety pak uvádějí velkorysé hodnoty obsahu masa. Právě na ověření správnosti údajů na obalech se mimo jiné zaměřil nejnovější spotřebitelský test.

„Příprava potravinového testu trvá nejméně dva měsíce. Od poloviny dubna jsme netrpělivě čekali, až obchodníci uvolní grilovací sortiment, abychom výsledky stačili zveřejnit ještě v průběhu sezóny. Podařilo se nám vybrat sedm vizuálně podobných vzorků pocházejících z českých, slovenských a rakouských závodů a ty jsme odeslali do laboratoře,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Mohlo by vás zajímat:  Září v zahradě: Pozvěte přátele na podzimní piknik

V rámci laboratorního zkoumání byla pozornost věnována obsahu masa, tuku, přítomnosti nežádoucích bakterií a soli. Zjištěné hodnoty se porovnávaly s hodnotami uvedenými na obalech. Právě etikety se staly Achillovou patou testovaných výrobků, protože ne vždy odpovídaly skutečnosti.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vyhláška o masných výrobcích kategorii „grilovací tyčinky“ nezná, a tak na ně neklade speciální požadavky. Kolik masa tyčinky obsahují, záleží proto na výrobcích. Zjištěné hodnoty testovaných výrobků se pohybovaly od 76 do 92 %. Při konfrontaci naměřených hodnot s údaji na etiketách nastal problém, většina výrobků totiž uváděným hodnotám nedokázala dostát a deklarovala více masa, než kolik skutečně obsahovala. Výjimku tvořily tyčinky Greisinger Cevapcici a Láďa Grileman Moravské gril klobásky.

Stejná situace se opakovala i při měření tuku. Hodnoty uváděné na obalech často neodpovídaly naměřeným skutečnostem. Přitom platí, že nutriční tabulka má udávat průměrnou tučnost výrobku, která by se podle názoru kontrolních institucí neměla od skutečnosti lišit o více než pětinu. To se nepovedlo hned třem výrobkům. Ve dvou případech bylo tuku ve skutečnosti více. Naopak tyčinky značky Schneider deklarovaly vyšší obsah tuku (29 %) než bylo laboratorně zjištěno (20 %).

Mohlo by vás zajímat:  Ne vždy je zamrazení potravin správná volba. Hrozí ztráta chuti i vážná otrava
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kontrola přítomnosti nežádoucích bakterií naštěstí dopadla lépe a neodhalila žádné problémy. Hledaly se typické druhy odkazující na nedodržení hygienických pravidel ve výrobě, jako je bakterie Escherichia coli, Salmonella a Listeria monocytogenes. „Dobrý výsledek této části testu lze přičíst i faktu, že se navzdory vizuálnímu dojmu nejedná o polotovary, ale o tepelně opracované výrobky,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

Masné výrobky obecně patří k výrazným zdrojům soli a platí to i pro grilovací tyčinky. V průměru u nich můžeme počítat s 2,2 % soli. Při průměrné váze tyčinky 85 g stačí zkonzumovat 2,5 tyčinky, abychom naplnili doporučený denní příjem soli (5 g). U nejslanějších tyčinek v testu pak stačí zkonzumovat jen dvě. Kontrola správnosti výživových informací o slanosti se také neobešla bez obtíží. U největšího hříšníka bylo zjištěno významné překročení deklarované slanosti, místo uváděných 2 % obsahoval 2,55 %.

Mohlo by vás zajímat:  Nepostradatelné koření roste i na louce, jeho léčivé vlastnosti jistě využijete

Čas strávený grilováním by měl být co nejpříjemnější. dTest proto zjišťoval, jak příjemně dokážou tyčinky působit na talíři. Komise deseti hodnotitelů dostala na stůl vzorky tepelně upravených tyčinek s úkolem oznámkovat jejich vzhled, konzistenci, chuť a vůni. „Výsledky laboratorního grilování příliš neoslnily. Dva nejlépe hodnocené výrobky získaly dobrou známku, zbytku se dařilo průměrně až podprůměrně. Posuzovatelé si často stěžovali na přílišnou slanost a kořeněnost. Chuť obecně byla nejkritičtější ze všech dílčích senzorických parametrů,“ říká Hana Hoffmannová.

Poslední slovo patřilo etiketám a kontrole seznamu ingrediencí, které byly při výrobě použity. Hledaly se zejména ty, které by pravděpodobně nebyly použity při domácí přípravě tyčinek – například škrob, rostlinná vláknina, aroma, látky zvýrazňující chuť a dusitany. Každý testovaný výrobek některou ze sledovaných látek obsahoval, nejméně vylepšené produkty měly deklarovány pouze dvě z nich, nejvýše dTest u jednoho výrobku napočítal čtyři najednou.

Zdroj: TZ
Přidat na Seznam.cz