Meat Skewer 1440105 1280

Grilovací sezóna je pomalu za dveřmi. Její součástí je ale také jedna nepříjemná povinnost

S blížícím se krásným, slunným počasím nastává také grilovací sezóna, kdy se ze zahrad line lákává vůně grilovaného masa a dalších dobrot. Grilování bývá obvykle doménou mužů, ale je otázkou, jak je to potom s čištěním samotného grilu. Toto není radno podceňovat, protože kvůli zpracování syrových surovin a působení dalších vlivů se na grilu dlouho udržují škodlivé mikroorganizmy, které mohou mít negativní dopady na lidské zdraví.

Není nad prevenci

Jako ostatně u všeho i u grilování platí, že pokud přijmete preventivní opatření proti znečištění grilu, usnadníte si nejen následnou práci s jeho namáhavým čištěním, ale zároveň budete jíst i zdravěji.

Mohlo by vás zajímat:  Díky obyčejné surovině z kuchyně budete sklízet nejbohatší úrodu jahod v okolí

K tomu vám poslouží používání různých pomůcek, jako je třeba ochranná plachta na gril, která jej ochrání před povětrnostními vlivy. Dále se doporučuje nepokládat upravované potraviny přímo na grilovací rošt, ale používat například grilovací pánve určené pro gril, plotny, pláty, plechy a desky, teflonové podložky a tácy z různých materiálů. Výhodou některých grilovacích desek je i to, že bývají dělené a lze tak na nich připravovat najednou různé druhy potravin, aniž by se vzájemně ovlivňovaly.

Zdroj obrázku: Pixabay

Čištění roštu po grilování

Nejlepší je pustit se do čištění co nejdříve po grilování, protože tak dosáhnete nejlepšího výsledku. Dobré je otřít a očistit celý gril, ale zásadní součástí je rošt, který se doporučuje nejprve namočit do horké vody a poté jej nastříkat doma připraveným čisticím a dezinfekčním přípravkem. K odstranění usazenin poté použijte kartář a čistý rošt opláchněte vodou.

Mohlo by vás zajímat:  Loupání nových brambor usnadní drátěnka

K přípravě prostředku budete potřebovat:

  • 400 ml teplé vody,
  • 100 ml octa,
  • 1 čajovou lžičku kyseliny citronové,
  • několik kapek tekutého prostředku na nádobí,
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody.

Čištění starších usazenin

Pokud jsou již nečistoty na grilu pevně přichyceny, je nutno použít silnější prostředky k jeho vyčištění. Doporučuje se pořídit speciální čisticí prostředek na chemické bázi, který je pro tento účel speciálně určen, aplikovat ho podle návodu a poté nečistoty odstranit vhodným kartáčem nebo škrabkou. Je však třeba dát pozor, abyste nepoškrábali povrchovou vrstvu kovu. Před dalším použitím je rošt rovněž nutno pečlivě omýt.

Zdroj: https://www.nytimes.com/wirecutter/guides/how-to-clean-grill/
Přidat na Seznam.cz