Kapusta1

Elixír mládí se skrývá ve známé zelenině, která je pro českou kuchyni typická

O konzumaci listové kapusty se říká, že je velmi zdravá a měla by se alespoň čas od času objevit v jídelníčku každého z nás. Dříve byla pěstovaná na oknech v truhlících jako okrasná rostlina. Dnes již máme okrasnou kapustu, která tuto funkci zastává, a listovou kapustu si necháváme jen pro konzumaci. Všichni dobře víme, jak zdravou potravinou je pro naše tělo. Málokdo už ale ví, že právě tato kapusta dokáže každému z nás prodloužit mládí. Co všechno byste o ní měli vědět?

Mohlo by vás zajímat:  V listopadu můžeme ještě sklízet několik druhů zeleniny a ovoce
Zdroj obrázku: Freepik

Vitaminy a listová kapusta

Listy této kapusty jsou velmi bohaté na vitaminy A, C, K a vlákninu. Právě díky tomu podporuje zrak i dobrý stav pokožky, vlasů a nehtů. Obsahuje také mnoho vápníku a železa, díky čemuž lze kapustu považovat za náhražku hovězího masa pro vegetariány a vegany. Nejvíce těchto látek do těla dostanete, samozřejmě pokud ji budete konzumovat syrovou.

Konzumace listové kapusty

Jestliže se rozhodnete konzumovat kapustu opravdu syrovou, nejlepší variantou je smoothie. Pro jeho přípravu budete potřebovat banán, jablko, pomeranč a několik listů kapusty. Jediné, co musíte udělat, je všechny ingredience důkladně omýt, očistit, banán s pomerančem zbavit slupky, vše nakrájet na kostičky a vložit do mixéru. Samozřejmě existují i další varianty, jak lze připravit kapustu.

Mohlo by vás zajímat:  V zimě se vyplatí do jídelníčku zařadit zeleninu, která tělu v tomto období prospěje
Zdroj obrázku: Freepik

Poměrně oblíbenou variantou jsou jednoznačně kapustové chipsy. Ty už jsou ale tepelně upravené, a tak z nich nezískáte tolik živin. Odstraňte košťál z listů kapusty, nakrájejte listy na drobnější kousky a vložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pak už stačí jen jednotlivé kousky osolit podle své chuti, přidat můžete i jiné druhy koření. Záleží, na co máte zrovna chuť. Chipsy potřete olivovým olejem a vložte do předehřáté trouby na 220 °C. Pečte zhruba 10 minut.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cabbage
Přidat na Seznam.cz