Frozen Berries Vegetables

Do mrazáku nepatří citrusy, mléčné výrobky ani vejce

Mrazák je v domácnosti poměrně důležitým pomocníkem, protože prodlužuje datum spotřeby celé řady potravin. Zmrazit lze maso, ovoce, zeleninu i hotové jídlo. Některé potraviny ale do mrazáku nepatří. Které to jsou a neděláte náhodou chybu, stejně jako další lidé?

Jak zdravé je mrazení potravin

Zmrazení potravin je jednoduchý způsob pro prodloužení jejich trvanlivosti. Zpomaluje totiž proces kažení a zabraňuje růstu mikroorganismů, kterým se v mrazu nedaří. Výhodou je, že ani hluboké zmrazení nepřipraví zeleninu či ovoce o výživné látky, jako jsou vitamíny či minerály. Celá řada lidí je zvyklá dávat do mrazáku i hotová jídla, čímž si zjednodušují pozdější přípravu oběda nebo teplých večeří.

Mohlo by vás zajímat:  Při sebemenších obtížích zamíříme do lékárny. Příroda nám přitom nabízí přirozenější řešení

Které potraviny do mrazáku nedávat

Mezi potravinami lze najít takové, které do mrazáku vůbec nepatří. Je dobré je znát a vyhnout se tak nesprávnému zacházení s nimi. Například se to týká citrusů, kterým nízké teploty nevyhovují. Jejich vlivem ztrácejí tvar i chuť. Vyzkoušejte to a zjistíte, že příště to už dělat nebudete.

Do mrazáku by neměly přijít ani jogurty, měkké sýry, smetana či mléko, majonéza a krémové dezerty. Změní svou strukturu a po rozmrazení jsou prakticky nepoživatelné. Zapomeňte na to, že byste zmrazovali tvrdé sýry. Raději kupte vždy takové množství, které stihnete včas spotřebovat.

Mohlo by vás zajímat:  Jarní a letní měsíce jsou pro alergiky utrpením. S nepříjemnými příznaky lze jednoduše bojovat
Zdroj obrázku: Freepik

Co dalšího do mrazáku nepatří

Pokud byste chtěli zmrazit vejce ve skořápce, musíme vás včas zastavit. Ani ona tam nemají co dělat. Vlivem chladu by totiž mohla prasknout a jejich obsah by vytekl ven. Nedávejte mrazit ani vařená vejce, protože po rozmrazení si již na nich nepochutnáte. Ať vás ani nenapadne mrazit vařené brambory nebo potraviny v želatině.

Jak správně potraviny rozmrazovat

Pro rozmrazování potravin existuje správný postup. Základem je, abyste je nezmrazovali dvakrát. Rozmrazovat je nejlepší vložením potraviny v igelitovém sáčku do studené vody. Nádobu nechte na pracovní lince, do dvou hodin by měl mráz povolit a potravinu budete moci dále zpracovávat. Je to nejjednodušší a nejlepší způsob.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/7740165/foods-you-should-never-freeze/
Přidat na Seznam.cz