Frozen Berries Vegetables

Do mrazáku nepatří citrusy, mléčné výrobky ani vejce

Mrazák je v domácnosti poměrně důležitým pomocníkem, protože prodlužuje datum spotřeby celé řady potravin. Zmrazit lze maso, ovoce, zeleninu i hotové jídlo. Některé potraviny ale do mrazáku nepatří. Které to jsou a neděláte náhodou chybu, stejně jako další lidé?

Jak zdravé je mrazení potravin

Zmrazení potravin je jednoduchý způsob pro prodloužení jejich trvanlivosti. Zpomaluje totiž proces kažení a zabraňuje růstu mikroorganismů, kterým se v mrazu nedaří. Výhodou je, že ani hluboké zmrazení nepřipraví zeleninu či ovoce o výživné látky, jako jsou vitamíny či minerály. Celá řada lidí je zvyklá dávat do mrazáku i hotová jídla, čímž si zjednodušují pozdější přípravu oběda nebo teplých večeří.

Mohlo by vás zajímat:  Od lesa k ohni: Kompletní průvodce přípravou dřeva pro váš krb

Které potraviny do mrazáku nedávat

Mezi potravinami lze najít takové, které do mrazáku vůbec nepatří. Je dobré je znát a vyhnout se tak nesprávnému zacházení s nimi. Například se to týká citrusů, kterým nízké teploty nevyhovují. Jejich vlivem ztrácejí tvar i chuť. Vyzkoušejte to a zjistíte, že příště to už dělat nebudete.

Do mrazáku by neměly přijít ani jogurty, měkké sýry, smetana či mléko, majonéza a krémové dezerty. Změní svou strukturu a po rozmrazení jsou prakticky nepoživatelné. Zapomeňte na to, že byste zmrazovali tvrdé sýry. Raději kupte vždy takové množství, které stihnete včas spotřebovat.

Mohlo by vás zajímat:  Vánoční kaktus přiměje ke květu oblíbené ovoce. Během pár dní se objeví květy
Zdroj obrázku: Freepik

Co dalšího do mrazáku nepatří

Pokud byste chtěli zmrazit vejce ve skořápce, musíme vás včas zastavit. Ani ona tam nemají co dělat. Vlivem chladu by totiž mohla prasknout a jejich obsah by vytekl ven. Nedávejte mrazit ani vařená vejce, protože po rozmrazení si již na nich nepochutnáte. Ať vás ani nenapadne mrazit vařené brambory nebo potraviny v želatině.

Jak správně potraviny rozmrazovat

Pro rozmrazování potravin existuje správný postup. Základem je, abyste je nezmrazovali dvakrát. Rozmrazovat je nejlepší vložením potraviny v igelitovém sáčku do studené vody. Nádobu nechte na pracovní lince, do dvou hodin by měl mráz povolit a potravinu budete moci dále zpracovávat. Je to nejjednodušší a nejlepší způsob.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/7740165/foods-you-should-never-freeze/
Přidat na Seznam.cz