Dejte šanci červené řepě. Připravit ji lze na spoustu způsobů, to nejlepší se ale skrývá uvnitř
V české kuchyni červenou řepu spíše nenajdete. Přitom je to druh zeleniny, která je pro naše tělo velmi užitečná. Můžete ji jíst syrovou, strouhanou, ale také se často peče nebo se dá zavařit. Nakládaná červená řepa má spoustu skvělých vlastností, které jsou pro zdraví důležité. Červenou řepou do těla dostanete mnoho prospěšných látek.
Jaké má červená řepa vlastnosti?
Je to dostupná zelenina, kterou se vyplatí mít doma. V obchodech ji můžete koupit po celý rok a vyplatí se ji konzumovat co nejčastěji. Má skvělé nutriční hodnoty a také obsahuje vitaminy a minerály, které podpoří metabolismus. V řepě najdete například vitamin C, PP nebo nezbytné makroprvky. Jestliže červenou řepu spojíte s mrkví, získáte skvělý lék například proti rakovině.
Červená řepa udrží hormony v optimální hladině, a dokonce i menstruace bude probíhat v pohodě. Řepa a obsah jejích vitaminů také čistí a chrání játra. Pomůže rovněž proti zácpě a posílí srdce a krevní oběh. Pro těhotné ženy se bude obzvláště hodit, protože obsahuje kyselinu listovou, která podporuje správný vývoj plodu. Červená řepa je sladká zelenina, má vysoký obsah sacharidů.
Můžete si ji naložit nebo z ní připravit smoothie
Kvásek z řepy je skvělým lékem na kocovinu. Pokud jste to přehnali s alkoholem, vyplatí se pít šťávu z červené řepy. Stačí dvě oloupané řepy zalít převařenou vodou pokojové teploty. Přidejte sůl, 3–4 stroužky česneku, bobkové listy nebo nové koření. Poté nechte stát, aby směs mohla kvasit. Je to velmi jednoduché. Do směsi ale můžete přidat také křen, kopr a zázvor.
Červená řepa se doporučuje zejména při chudokrevnosti, infekcích nebo vysokém tlaku. Je to zelenina, kterou se vyplatí jíst často. Nejčastěji se konzumují pevné hlízy s elastickou slupkou. Na řezu by měla mít jednotnou barvu a kroužky, které nejsou viditelné.
Zdroj: https://www.stylecraze.com/articles/top-10-health-benefits-of-beetroot/