Assorted Farm Fresh Onions Rustic Wooden Table With Spring Onions

Cibuli a pórek se vyplatí mít vždy po ruce. Před zimou dokonale posílí naši imunitu

Česká kuchyně bez cibule? To si lze jen těžko představit. Stejně tak pórek, který cibuli statečně sekunduje. Oba druhy zeleniny patří navíc mezi nejzdravější, obsahují celou řadu životně důležitých vitamínů, minerálů, bioaktivních látek, enzymů a antioxidantů. Současně stojí doslova pár korun a jsou vždy na dosah. Jak využít co nejvíc jejich potenciál a na co je lze použít?

Cibule není jen k jídlu

Dává jídlu pověstný šmak, ale je i všelékem používaným v lidovém léčitelství. Cibule obsahuje vitamíny C, D, E, řady B i provitamín A. Nadto je cenným zdrojem látek, jako jsou niacin, riboflavin, thiamin nebo minerály zinek, fosfor, hořčík, draslík, jód a mangan. Cibule je také ceněná pro obsažený alicin, který působí jako přírodní antibiotikum. Na kašel se proto používá sirup připravený z 25 gramů cibule a 25 gramů medu (na 1 litr), při vaření stačí přidat cukr. Následně se užívají 3 polévkové lžíce sirupu denně a průduškám se hned uleví.

Mohlo by vás zajímat:  Jak pěstovat celer
Zdroj obrázku: Freepik

Bílá do salátu, červená na vlasy

Všechny druhy cibulí najdou uplatnění v teplé i studené kuchyni, některé jsou však vhodnější čerstvé. Platí to především o bílé, takzvané cukrové cibuli, která má jemnější a křupavější chuť, používá se proto do čerstvých zeleninových salátů nebo domácích hamburgerů. Žlutá najde naopak uplatnění v tradiční teplé kuchyni, zatímco červená je pro ozdobu nebo k zapékání. Kromě toho má uplatnění v kosmetice pro vyživení vlasových konečků. Stačí nastrouhat syrovou červenou cibuli a vymačkat z ní šťávu, tou pak masírovat pokožku hlavy u kořínků a nechat 15 minut působit před umytím.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí sušená rajčata bez chemie připravíte bez sušičky, stačí běžná trouba

Čerstvý i pod maso

Pórek je také zásobárnou potřebných vitamínů a minerálů pro posílení obranyschopnosti organismu před zimou. Obsahuje vitamín C, E a B6 a minerály jako hořčík, selen, fosfor, draslík, mangan nebo železo. Nejčastěji se používá stonek, ale listy jsou na prospěšné látky ještě bohatší. Dobře se skladuje v chladném a vlhčím místě. Používá se klasicky jako cibule, pórek lze i dusit, vařit, nebo dokonce péct, je výtečný ve slaných koláčích. Bílé části póru chutnají skvěle v salátech, protože mají sladší chuť než ostřejší zelené.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits
Přidat na Seznam.cz