Garlic Harvest Wooden Stump Village

Cibule a česnek nesmí chybět v žádné kuchyni. Kromě typické chuti působí skvěle na zdraví

Cibule a česnek jsou zeleninou, která nesmí chybět v žádné domácnosti. Bez těchto dvou pomocníků se neobejdeme téměř u žádné přípravy slaných jídel. Povídá se, že po pozření syrové cibule či česneku bychom neměli chodit mezi lidi. Na tom je sice něco pravdy, ale uvědomme si také, že nám zároveň cibule a česnek mohou pomoci s různými zdravotními problémy. A nejúčinnější jsou samozřejmě, jako všechno ovoce a zelenina, v syrovém stavu. Pojďme se nyní podívat na to, s čím přesně by vám mohly pomoci.

Mohlo by vás zajímat:  Nedostatek vitaminu D ze slunce lze v zimě snadno doplnit přirozeně v potravě

Česnek

Jak je jistě všeobecně známo, česnek se vyznačuje svými antibakteriálními, ale také antivirovými vlastnostmi, proto se doporučuje konzumovat při nachlazení. Kromě toho je česnek také skvělé přírodní antibiotikum, je protizánětlivý a také dokáže pomoci snížit vysokou hladinu cukru v krvi. Právě proto se česnek doporučuje pro konzumaci diabetikům, kteří trpí zvýšenou hladinou cukru. Česnek totiž vyvolává v těle reakci, který způsobuje, že buňky v těle začnou požírat cukr, kterého je v těle nadbytek. Nejlepší je samozřejmě konzumace za syrového stavu, můžete si připravit česnekovou pomazánku, přidat si plátky česneku jen tak na chleba se sýrem nebo třeba potřít česnekem topinky.

Mohlo by vás zajímat:  Jedny z nejjedovatějších rostlin potkáme i v našich podmínkách. Namístě je největší opatrnost
Zdroj obrázku: Freepik

Cibule

Cibuli nemůžeme všechnu házet do jednoho pytle, proto je velmi důležité ji nejprve rozdělit na cibuli bílou a červenou. Bílá cibule je dobrým přírodním léčivem na nachlazení spojené s bolestí v krku, také pomáhá rozpouštět hleny a usnadňuje vykašlávání. Velmi vhodná je pro lidi trpící oslabenou imunitou, přetrvávajícím kašlem a horečkou. Červená cibule má oproti té bílé opravdu velké množství antioxidantů, které vám pomohou perfektně pročistit tělo od nebezpečných toxinů a volných radikálů, které se do těla dostávají pozřením kontaminovaných potravin. I zde platí, že nejlepší je konzumace cibule v syrovém stavu. Vyzkoušet můžete třeba cibuli s medem, osvědčený recept našich babiček.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic
Přidat na Seznam.cz