Chytré uspořádání potravin v lednici zamezí jejich rychlému zkažení a vyhození
Plýtvání a vyhazování jídla se stává v moderní době blahobytu stále větším problémem. Většina živitelů rodiny podniká v dobré víře velké nákupy a pak zjistí, že se jim v lednici kazí jídlo. Hranice mezi tím, co je nezbytně nutné nakoupit a co už je pouze rozmar, je poměrně tenká. Životnost potravin lze ale prodloužit i správným skladováním v kvalitní lednici.
Co by měla lednice umět
V prvé řadě je nutné sáhnout po spotřebiči s rovnoměrným chlazením. Tato funkce, někdy nazývaná jako DoorCooling, zajistí až o 30 % rychlejší a rozměrnější chlazení po celém prostoru lednice. Díky tomu zůstanou potraviny déle čerstvé a chutné. Občasné výkyvy teplot jsou zcela normální, ale neměly by překračovat půl stupně Celsia. Časté otevírání dvířek má za důsledek zvýšení teploty a potraviny se pak rychleji kazí. Existují lednice, které vás na otevřená dvířka upozorní zvukovým signálem.
Taktické rozmístění
Při ukládání potravin do chladničky byste se měli držet několika základních pravidel. Mléčné výrobky, zavařeniny a omáčky by měly být uloženy na nejvyšší poličce. Pod ně přijdou sýry a uzeniny. Uprostřed by mělo být vyhrazeno místo pro uvařená jídla, která zkonzumujete během několika dní. Do spodních zásuvek, kde je teplota nejnižší, pak přijde maso, zelenina a ovoce. Dvířka lednice bývají vybavena přihrádkami na potraviny, které nevyžadují silné chlazení. Řeč je o:
- nápojích,
- mléku,
- kečupech a jiných dochucovadlech.
Ideální vlhkost
V lednici by měly panovat ideální podmínky pro to, aby se potraviny nezačaly samovolně kazit. Kromě správné teploty je důležitá i vlhkost. Vysoká úroveň vlhkosti vytváří naprosto perfektní prostředí pro růst plísní a dalších mikroorganismů. Pokud vám vaše chladnička neumožňuje regulovat míru vlhkosti otočným knoflíkem, dejte pod vlhké ovoce a zeleninu papírové ručníky. Zapařené potraviny vyndejte z igelitových sáčků nebo do nich aspoň udělejte otvor.