appetite-1238633_1920[1]

Trocha správné stravy z našich zahrad a při příští kontrole cholesterolu bude spokojen lékař i pacient

Když se řekne cholesterol, řada lidí se právem vyděsí. Jedná se o určitou hrozbu, před kterou je dobré být na pozoru. Málokdo si ale uvědomuje, že si za vysoký cholesterol může sám. Důvodem je málo aktivní životní styl a také nekvalitní strava. A jak ta špatná dokáže hladinu cholesterolu zvyšovat, tak ta dobrá dokáže jeho hodnoty zase snížit. Stačí jenom vědět, co konkrétně jíst. Mnohdy to jsou běžné věci i z našich zahrad.

Ryby

Kdo má z vysokého cholesterolu obavy, měl by zkontrolovat svůj jídelníček, aby v něm byl dostatek ryb. Postačí dvě porce týdně (jedna porce by měla být 120 g rybího masa – množství je uvedeno v syrovém stavu), aby došlo ke snížení hladiny nezdravých lipidových látek. Které ryby zvolit? Nejlepší jsou mořské bohaté na omega-3, především sardinka, makrela, halibut nebo losos.

Mohlo by vás zajímat:  Velké procento lidí trpí nedostatkem vitamínu D. Získat ho do těla lze přitom jednoduše

Jablka

Jablko ke svačině je skvělým způsobem, jak bojovat proti „špatnému” cholesterolu. Taktéž se vyplatí kupovat ovoce a zeleninu, která je v České republice v sezóně. Zaměřte se na konzumaci nezpracovaných potravin. Co to znamená? Jezte celozrnné varianty potravin (těstoviny, chléb apod.).

Zdroj obrázku: Pixabay

Česnek

Alicin obsažený v česneku účinně snižuje hladinu cholesterolu. K tomu postačí jeden stroužek denně – pokud možno syrový. Můžete si ho například dopřát na krajíci chleba, který jste namazali rostlinným máslem (v přiměřeném množství).

Mohlo by vás zajímat:  Chia semínka nesmí chybět ve zdravém jídelníčku. Doplní důležité živiny a pomohou zhubnout

Kterým potravinám se vyhnout?

Pokud si myslíte, že byste mohli i vy mít v budoucnu problémy s cholesterolem, můžete na své stravě zapracovat už teď. Vyhnout byste se měli těmto potravinám:

  • máslo, 
  • sádlo, 
  • tučné maso, 
  • uzeniny,
  • tučné sýry. 

Obecně se jedná o živočišné tuky. Strava bohatá na tyto produkty může zvýšit riziko aterosklerózy, srdečních chorob a oběhového systému. Naopak se zkuste ve svém jídelníčku zaměřit na větší příjem ovoce a zeleniny. Vysoká hladina cholesterolu patří mezi nejčastější příčiny vzniku kardiovaskulárních onemocnění, která ohrožují váš život. Začněte už dnes!

Zdroj: https://www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol
Přidat na Seznam.cz